Variables implicades en la presa de decisions
Les nostres vides estan plenes de decisions, d’accions que ens porten a aconseguir allò que volem. Algunes poden considerar-se gairebé (per no dir completament) automàtiques; posar-nos les sabatilles al llevarnos, obrir l’armari de roba, canviar les marxes del cotxe… entre moltes altres. Aquestes, es consideren rutines apreses, les quals a causa de la pràctica es realitzen fins i tot podent estar pensant en una altra cosa. Segur que si fem un repàs ens surten molts exemples més. Altres decisions però, en canvi, impliquen un control conscient, reflexionar, i discernir entre alternatives per veure amb quina ens quedem.
En relació a l’últim comentat, és probable que en ocasions haguem tingut problemes per triar, o fins i tot per plantejar-nos o crear les nostres pròpies alternatives. Aquestes dificultats poden aparèixer per diferents raons:
- Persones implicades: És clar que com més persones estiguin implicades en la nostra decisió, més ens costarà plantejar-la i triar-ne una. A més, aquí guanya importància el vincle o la implicació emocional que tinguem amb els altres (p.ex., no és el mateix prendre una decisió familiar important, que on ens anem a prendre alguna cosa amb els amics). A més implicació emocional, més dificultat.
- Importància de l’àmbit: Molt relacionat amb la variable anterior, podem veure com en funció de l’entorn podem donar més o menys importància al procés de decisió. Normalment atribuïm molta rellevància a l’àmbit laboral, ja que percebem que tenim molt a perdre. Aquest, es pot veure superat per l’àmbit de la salut, per exemple quan algun conegut o del nostre entorn proper pateix una malaltia. És important ser conscients de com afecta l’àmbit en el qual estem.
- Immediatesa: Quant més urgent és l’assumpte, més prioritari el podem percebre. A vegades, fins i tot pot passar aquest factor per sobre de la rellevància. En aquest sentit, és comú que ens vulguem treure coses de sobre abans de centrar-nos en altres assumptes que poden requerir més temps o esforç.
- Conseqüències i importància percebuda: Un dels principals motius pels quals decidim fer alguna cosa, són els efectes que creiem que pot tenir la nostra decisió, tant per a nosaltres mateixos com per als altres, i en sentit tant negatiu com positiu. Aquest punt es troba molt lligat a la importància que li atorguem, ja que en principi com més gran és l’impacte o canvi percebut, més rellevància hi otorgarem.
- Variables personals: Finalment, sent potser la variable més rellevant de totes les citades, estan les nostres pròpies característiques. Aquí entren aspectes com la inseguretat, l’autoestima, la dependència cap als altres, el control i gestió emocional (ansietat, estrés…), o la rigidesa. En funció de quines variables de nosaltres mateixos entrin en joc, el procés de presa de decisió pot ser més o menys complex. Si analitzem cadascuna de les característiques esmentades, podem intuir fàcilment quan agilitarem o no la nostra elecció.
L’últim punt exposat ens porta inevitablement a remarcar la importància de conèixents a nosaltres mateixos, d’aprendre de les nostres virtuts i limitacions, de tal manera que aconseguim un major control personal. Tot comença per obrir-nos a l’experiència de escoltar-nos i observar-nos. Per a això, iniciar un procés terapèutic pot beneficiar i ajudar-te a trobar estratègies no només per aprendre a prendre decisions d’una forma més eficient, sinó per a tot allò que et preocupi o consideris millorable.
Els professionals del nostre centre, situat a Mataró, et proporcionaran tota l’ajuda i informació que necessitis. Posa’t en contacte amb nosaltres.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!