¿Acudir o no anar al psicòleg?

A vegades pot existir certa reticència a l’hora de demanar ajuda a un professional de la salut mental. Això pot passar per diferents raons, entre les quals es troben principalment emocions com la vergonya o la por, una percepció distorsionada o un concepte erroni de el paper del professional, i el no saber quan hem o no sol·licitar els seus serveis. Això provoca un cert distanciament, perpetuant una situació que pot ser problemàtica, o simplement quedant-nos ancorats en la nostra zona de confort, no permetent-obrir-nos a l’aprenentatge i creixement personal.

En primer lloc, és molt important tenir en compte que les persones que acudeixen al psicòleg no solament ho fan perquè tinguin problemes, o els faltin recursos per afrontar les seves diferents dificultats. Tampoc cal presentar una patologia concreta (ansietat, depressió…), i ni molt menys que aquesta sigui greu. Per contra, podem demanar ajuda simplement per créixer com a persones, per millorar el nostre dia a dia, per guanyar recursos i estratègies de cara a afrontar millor diferents situacions que poden fins i tot no provocar-nos malestar, però que considerem que podem gestionar d’una millor manera. Tot i això, de vegades esperem a patir un malestar significatiu, el qual ens limiti en gairebé totes les àrees de les nostres vides. Per tot això, no cal tenir un problema, ni de bon tros esperar a tenir-lo.

Sigui com sigui, es tracta d’una decisió molt valenta, ja que implica que ens estem qüestionant, que ens hem autoobservat i hem detectat aspectes millorables, incongruències en la nostra manera de ser o simplement necessitem aprofundir en nosaltres. A més, hem decidit compartir-ho, fins i tot sense tenir clar com gestionar-ho, però estem disposats a intentar-ho, i a iniciar un treball personal. Així doncs, anar a el psicòleg no és dolent, estrany o vergonyós, simplement pot significar que:

  • Necessitem aprendre a gestionar i manejar millor les nostres pròpies emocions.
  • Volem fer un procés de creixement personal, perquè potser ens hem adonat que podem ser fins i tot millors que ara.
  • Necessitem superar o treballar algun esdeveniment de la nostra vida, el qual ha generat en nosaltres un impacte significatiu.
  • Considerem que podem aprendre noves habilitats i estratègies per afrontar les dificultats del nostre dia a dia.
  • Som valents i ens estimem, i demanem ajuda sense sentir-nos avergonyits per això, perquè el més important és el nostre benestar.
  • Sabem que sense salut mental no hi ha salut física.

El psicòleg és el professional de la salut mental que treballa per millorar el teu benestar, partint d’una situació problemàtica, o proporcionant eines per simplement enfortir les teves potencialitats. Malauradament, encara hi ha un cert estigma cap a la professió i cap a aquells que s’atreveixen i demanen ajuda. Només podem trencar amb aquesta tendència donant el pas i coneixent més tant a aquesta magnífica professió com a nosaltres mateixos.

Els professionals del nostre centre estan especialitzats en diferents orientacions, oferint servei de psicologia i psiquiatria tant a adults com a població infantojuvenil. Si vols conèixer-nos, o creus que et pot beneficiar la nostra ajuda, posa’t en contacte amb nosaltres, estarem encantats d’atendre’t.