Aspectes controlables i incontrolables

Dediquem gran part del nostre temps a resoldre problemes, i si no és així, a anticipar-los per estar preparats per quan vinguin. Les responsabilitats del dia a dia i les diferents situacions o conflictes laborals i familiars de vegades semblen no donar-nos un respir. Això precipita que ens percebem com a responsables i amb control de tot el que esdevé al nostre voltant, i no ens adonem de la gran càrrega emocional i psicològica que això suposa per al nostre organisme.

D’aquesta manera, encara que sigui comprensible que realitzem aquest procés de “recerca de control”, per tal de guanyar una certa sensació de seguretat, això no treu que pugui ser perjudicial, ja que fomenta estats d’estrès i ansietat accentuats, especialment quan lluitem contra quelcom que té un caràcter incontrolable per nosaltres mateixos. A més, suposa una despesa d’energia molt alta, i es tradueix en frustració al veure que tot el temps i esforç que hem emprat ha estat inútil i fins i tot contraproduent. Però, què entenem per situacions incontrolables? A continuació et proposem un petit llistat de situacions que típicament cometem l’error d’interpretar com controlables:

  • La influència i educació dels teus éssers estimats.
  • Els comportaments i decisions dels altres.
  • Com se sent algú proper i el nivell d’intensitat amb què ho fa.
  • Actituds, pensaments i emocions alienes.
  • Successos amb alta improbabilitat d’ocurrència.
  • El que opinin els altres.

Considerar el contrari, i que nosaltres podem abastar i incidir en tots aquests aspectes, i sobretot, modificar-los, únicament ens portarà a la frustració. Com veiem, la major part de coses es refereixen al passat i/o a estats mentals i emocionals dels altres. Podem oferir el nostre suport, comprensió, escolta… però és important no percebre la totalitat de la millora o canvi com a dependent únicament del que fem nosaltres. Conèixer i tenir presents on estan els nostres límits ens ajuda a desvincular-nos de la responsabilitat, i permet que ens relaxem i respectem. Al costat d’això, permet que desenvolupem una mirada més objectiva sobre les diferents situacions, amb la qual cosa, l’impacte emocional d’aquestes es redueix.

En el nostre centre de psicologia, a Mataró, pots informar-te sobre aquest i molts altres temes que t’interessin. Truca’ns i t’atendrem d’una forma professional i individualitzada.