Errors de comunicació en parella

Al llarg de la nostra vida, i com a éssers socials que som, anem construint vincles amb diferents persones. Inicialment, i de forma gairebé inevitable, amb els nostres pares, per a posteriorment fer-ho amb altres familiars propers, companys i amics de l’escola… etc. Entre aquests, les relacions de parella són unes de les més atractives i potents, i arriben a poder constituir un pilar fonamental en el nostre dia a dia. Al costat d’això, és potser la comunicació, o millor dit, una bona comunicació, la qual explica gran part del ‘benestar en les nostres relacions, ja que si tenim cura dels seus principals ingredients, ajudem a enfortir aspectes com la confiança, la intimitat o l’empatia.

 

Així, notar que som compresos, escoltats, i que la informació flueix en una balança equilibrada, ens fa estar tranquils, i trobem en l’altre la possibilitat de compartir gairebé qualsevol cosa. Per contra, quan hi ha una comunicació deficitària, explica gran part de les problemàtiques de les relacions de parella, i pot ser tant la principal causa de malestar, com la conseqüència d’altres processos o situacions deficitàries (p.ex., problemes a la feina , malestar en la família d’un o altre, alcoholisme…). Entre els principals errors de comunicació, es troben els següents:

 

  • Lector de ments: Aquest és un dels errors més comuns. Consisteix en interpretar constantment el que estarà pensant o sentint l’altre, donant-ho per veritable i únic, com si tinguéssim una mena de telepatia. Això precipita dues coses; d’una banda que disminuïm el nostre nivell de comunicació ja que “no ho necessitem”, al considerar que ja sabem el que està passant per la ment de l’altre. De l’altra, que construim una imatge distorsionada tant de l’altra persona com de la situació.

 

  • Sordesa psicològica: Aquest error suposa bàsicament la incapacitat d’escoltar l’altre. Estem tan centrats en el nostre discurs, i de vegades, en tenir la raó, que no ens parem a atendre què ens estan dient, i ni de bon tros transmetent. A més, és un dels principals components de l’empatia, ja que sense escolta real, no pot haver empatia.

 

  • Dèficit d’autocontrol: Explica les dificultats en controlar emocions i comentaris significatius, com la ira, l’enuig, o la ràbia. Això es tradueix en aspectes com crits o alçar la veu, mirada fixa i amenaçant, postura tensa o rígida, gests paorosos, intimidació… Això provoca un dany emocional evident, a més de la possibilitat de causar un de físic.

 

  • Assumpció de responsabilitat: De vegades tendim a assumir la responsabilitat de tot el que està succeint, sigui perquè l’altre ens ho fa sentir d’aquesta manera, o perquè tendim a interpretar nosaltres. Hem de procurar tenir presents quins són els nostres límits, fins on podem abastar.

 

  • Unidireccionalitat: Això passa quan acaparem tota la conversa, per estar fermament convençuts de tenir la raó, o per donar més importància al que nosaltres volem transmetre. Això no permet que l’altre retorni el que ha entès del contingut del missatge.

Aquests són alguns dels errors més comuns, tot i que existeixen altres, i fins i tot una gran varietat de “microerrors” en cadascun dels exposats. Cal esmentar, que afecten tant a la comunicació verbal com no verbal, per la qual cosa resulta clau treballar-ho i millorar-ho des de tots dos canals de comunicació. La teràpia de parella, o la Teràpia Sistèmica resulten alternatives molt útils per a això. En el nostre centre de psicologia, de Mataró, rebràs tota la informació que necessitis al respecte. No ho dubtis i truca’ns!