Avenços en el tractament farmacològic de la depressió

Investigadors catalans han dissenyat amb èxit una nova estratègia de fàrmacs que permet escurçar a una setmana l’efectivitat de la medicació en contra de la depressió, enfront de la teràpia convencional que aconsegueix resultats entre les primeres sis i vuit setmanes.

El treball, publicat per la revista Molecular *Psychiatry ha estat liderat per investigadors del *Institut d’*Investigacions *Biomèdiques de Barcelona del Consell Superior de Recerques Científiques (*IIBB-CSIC) i el *Institut d’*Investigacions *Biomèdiques *August *Pi i Sunyer (*Idibaps) i, en un futur, permetrà tractar de forma més ràpida i eficaç aquest trastorn mental.

La clau per poder tractar la depressió de forma més ràpida i efectiva que amb els fàrmacs convencionals està en els *oligonucleótidos inhibitoris dirigits cap a un tipus específic de neurones.

Aquests *oligonucleótidos, molècules formades per una seqüència curta de *ARN, bloquegen la transcripció del transportador de serotonina, la diana terapèutica d’altres antidepressius.

Els *cietíficos han comparat en ratolins l’eficàcia d’aquest tractament de *ARN *interferente amb la d’un antidepressiu convencional, la *fluoxetina, el conegut ‘*Prozac’.

“Els resultats mostren que amb només una setmana de tractament amb el *oligonucleótido s’aconsegueix un efecte antidepressiu igual o superior a l’obtingut després de quatre setmanes de tractament amb *fluoxetina”, ha explicat *Bortolozzi, investigadora del *Idibaps i autora principal de l’estudi.

TERÀPIA ACTUAL

Encara que la recerca amb aquest tractament està encara en fase *preclínica els investigadors manifesten que “els resultats mostren com les noves estratègies terapèutiques podrien permetre superar les limitacions dels fàrmacs actuals”.

Liderat pels científics Francesc Artigas (CSIC) i *Analía *Bortolozzi (*Idibaps), l’estudi ha realitzat en col·laboració amb altres centres de recerca espanyols, el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Salut Mental (*Cibersam), dependent de l’Institut de Salut Carlos III, així com l’empresa *nLifeTherapeutics.

Els investigadors han destacat la gran repercussió social i econòmica de la depressió, i han subratllat la necessitat de trobar noves teràpies que aconsegueixin efectivitat en un període més curt que sis i vuit setmanes.