Ciclotímia o trastorn ciclotímic: definició, característiques i tractament

Els trastorns de l’estat d’ànim comprenen una sèrie d’alteracions, amb una especial afectació en l’àmbit afectiu, i en els quals hi ha a més una limitació a nivell no només personal, sinó també familiar, laboral i social. Entre aquests, trobem la depressió i els trastorns bipolars i relacionats. Aquests últims abasten problemàtiques en què la característica principal és la inestabilitat o els canvis, més o menys freqüents, en l’estat d’ànim de l’individu, passant per períodes d’eufòria o energia intensa, a altres de tristesa i apatia accentuada, entre d’altres característiques. Dins aquests darrers, es troba el trastorn ciclotímic o ciclotímia.

 

Aquesta patologia es caracteritza per un període d’almenys 2 anys (1 en nens i adolescents), de nombrosos períodes amb símptomes hipomaníacs, i períodes amb símptomes depressius. En tots dos, des dels diferents manuals de classificació diagnòstica s’exigeix ​​que no es compleixin els criteris per a un episodi hipomaníac o per a un episodi depressiu completament desenvolupats. A més, aquests símptomes han d’estar presents la major part del temps, generar un malestar i/o limitació en els diferents àmbits de la vida de la persona, i no haver un període de més de 2 mesos en què la persona hagi estat lliure d’ells.

 

Els símptomes hipomaníacs es caracteritzen per una elevació de l’estat d’ànim, en forma d’augment de l’autoestima i de grandiloqüència, disminució de la necessitat de dormir, més necessitat de parlar, fugida d’idees o l’experiència subjectiva que els pensaments es desencadenen ràpidament, i augment de l’activitat o involucrament en activitats perilloses. Per contra, els símptomes depressius engloben dificultats com la tristesa, l’apatia, la disminució de l’autoestima, l’anhedonia, o la pèrdua d’energia i el cansament, entre d’altres.

 

Algunes dades interessants respecte a aquesta alteració són que habitualment apareix primer en adolescents i adults joves, i hi ha un risc del 15 al 50% que la persona desenvolupi un trastorn bipolar I o II. A més, s’ha evidenciat un component genètic que augmenta el risc de desenvolupar la patologia i especialment en familiars de primer grau de persones amb trastorns de l’estat d’ànim. Amb això, l’abús de substàncies i les dificultats relacionades amb el son són freqüents, i els nens acostumen a ser més propensos a tenir un TDAH concurrent. Finalment, cal esmentar que els intents i les idees de suïcidi també apareixen amb més freqüència en aquest tipus d’alteració.

 

Finalment, pel que fa al tractament, és una alteració que normalment requereix la pauta conjunta de medicació juntament amb intervencions psicològiques. Així, els estabilitzadors de l’estat d’ànim com el Liti o el Valproat, o els antidepressius, són alternatives eficaces. I per altra banda, la Teràpia Cognitiu-Conductual (TCC), la psicoeducació, o les intervencions familiars centrades a potenciar la comprensió i els recursos pels propers, també han resultat útils.

 

Si vols obtenir més informació sobre això, o tens qualsevol pregunta, no dubtis a contactar amb nosaltres. El nostre equip de psicòlegs i psiquiatres de Mataró, et facilitarà tot allò que necessitis.