Dia mundial de l’Enfermetat de Parkinson

L’Enfermetat de Parkinson (EP) neix de la mà del neuròleg britànic James Parkinson, l’any 1817. Des de llavors, la seva incidència, igual que moltes altres malalties neurològiques, ha anat progressivament a més, i actualment segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), afecta 1 de cada 100 persones majors de 60 anys. Això la converteix en la segona malaltia neurodegenerativa més freqüent, darrere de l’Alzheimer. A més, s’estima que al 2030 aquesta patologia afectarà a més de 12 milions de persones. Per tant, estem davant d’una problemàtica real i significativa tant per la seva freqüència d’aparició com per les alteracions que provoca.

 

D’aquesta manera, l’EP es considera un trastorn neurodegeneratiu en què apareixen símptomes principalment motors, com ara rigidesa, tremolor en repòs, i lentitud, i una alteració de l’equilibri, els reflexos posturals i fins i tot de la parla. És interessant tenir present que, malgrat la idea generalitzada que totes les persones amb EP presenten tremolor, curiosament prop de la meitat de casos cursen sense manifestar-ho. Al costat d’això, també es vincula amb un compendi de característiques no motores, com ara deteriorament cognitiu progressiu, amb un marcat dèficit de memòria, conductes compulsives, al·lucinacions, i símptomes depressius, entre d’altres. Aquest darrer aspecte és especialment rellevant, ja que entre el 20 i el 40% de pacients presenten depressió com a símptoma precoç de la malaltia. Quant a les seves causes, s’associa a una pèrdua progressiva de certes poblacions neuronals, sent les vinculades amb la producció de dopamina, les més afectades. A més, s’evidencia que en el sistema nerviós de les persones afectades, hi ha agregats de tipus de proteïna relacionats amb el dany neuronal, coneguts com a cossos de Lewy.

 

Tot i que típicament s’acostuma a diagnosticar entre els 55 i els 60 anys, en un 10% dels casos apareix en persones menors de 40 anys, cosa que representa l’EP d’inici precoç. Això, juntament amb els símptomes inicials comentats, evidencia la importància d’atendre i fer una observació precoç, per tal d’intervenir el més aviat possible, i disminuir l’impacte del desenvolupament de la malaltia. Per això, especialitats com la neuropsicologia es mostren com a especialment útils per tal d’aconseguir aquests objectius.

 

Al nostre centre de psicologia, situat a Mataró, trobaràs professionals especialitzats en aquest i en molts altres temes. Si hi ha alguna cosa que t’agradaria treballar, o tens qualsevol pregunta, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres, estarem encantats d’atendre’t.