Vincle o dependència? Característiques i diferències principals

La interacció i la creació d’enllaços amb els altres forma part de la nostra essència. Això comença ja fins i tot abans del naixement, amb les nostres mares, i segueix amb el nostre pare i els nostres éssers estimats més propers, per posteriorment complementar-se i amplificar-se amb amics, parella, companys de feina…i un llarg etcètera. Tots ells ens ajuden a definir-nos com a persones, i a comprendre la manera de pensar i l’estat emocional dels altres, cosa que ens permet desenvolupar-nos, evolucionar, i afrontar les diferents situacions que ens anirà presentant la vida, basant-nos en la nostra experiència.

 

De vegades, però, aquestes relacions es veuen dificultades o distorsionades per diferents motius, com ara experiències negatives, pèrdues primerenques, necessitats internes insatisfetes, trets de personalitat desadaptatius, o expectatives desajustades sobre l’altre. Aquests aspectes poden tacar els vincles que creem, desencadenant en diferents conflictes tant personals com de la pròpia relació, i finalment, en fins i tot rebuig i abandó per part de l’entorn. Per exemple, en problemàtiques com ara la depressió, o el trastorn límit de la personalitat, acostumen a existir dificultats en aquest sentit, en el primer dels casos habitualment per sensació de solitud, incomprensió i baixa autoestima; i en el segon per sensacions de buit i conductes impulsives amb els altres.

 

Així, a continuació s’exposen algunes de les diferències entre un vincle o una relació sana, i la dependència:

 

Relacions basades en un enllaç sa:

 

  • Complementarietat: L’altre complementa allò que ja som, i ens fa millors persones. La relació amb aquesta persona ens aporta molt, però simplement accentua un estat de satisfacció amb nosaltres mateixos que ja existeix de base.
  • Reciprocitat sense expectativa: Donem i ens donen, aportem i ens aporten, hi ha una reciprocitat principalment emocional, basada en la no demanda ni l’exigència, sense un interès ni expectativa darrere. Simplement donar sense esperar res a canvi.
  • Contacte saludable: Acostumen a ser relacions en què el pas del temps no és un impediment, i encara que sigui significatiu, quan estem amb l’altre tenim la sensació que tot segueix igual. Valorem qualsevol mostra o acostament, i no en necessitem més.
  • Benestar: Tot això conflueix en un estat de benestar, comoditat, confiança i satisfacció. Estar amb l’altre és fàcil i fluid, i podem notar com això ens fa sentir bé, relaxats, i a gust.

 

Relacions basades en la dependència:

 

  • Necessitat: L’altre, o més aviat la relació amb ell, és utilitzada per omplir buits, o per substituir sentiments o emocions negatives. Habitualment, quan la persona no se sent bé amb si mateixa, cerca estímuls constants com l’aprovació i el reforç constant.
  • Reciprocitat amb expectativa: La persona ofereix o dóna, esperant el mateix o fins i tot més dels altres. Hi ha poques accions desinteressades, ja que es troba necessitada de diferents mostres, i això la fa ser exigent amb allò que espera dels altres.
  • Contacte disfuncional: La persona acostuma a cercar una interacció freqüent, i especialment en moments de solitud. Encara que sigui una mínima interacció, i amb poca profunditat, per a ella pot ser una cosa necessària, bé com a distracció, o bé com a validació de que els altres segueixen allà.
  • Malestar: especialment per a la persona víctima del dependent, es genera progressivament un estat d’incomoditat, tensió i cansament. Tot i així, fins i tot per a la persona dependent també pot aparèixer, ja que cada cop pot necessitar més, i rebre menys.

 

Al costat d’aquestes, hi ha altres característiques que ens poden ajudar a diferenciar una relació sana, de la dependència. Si vols conèixer més, o tens qualsevol pregunta al respecte, al nostre centre de psicologia i psiquiatria, a Mataró, et proporcionarem tota la informació que necessitis. No ho dubtis i truca’ns.