Consells per desconectar de la feina

En molts casos quan s’acaba la jornada laboral i un problema queda pendent pot fer que quedi en la nostra ment i ens persegueixi al llarg del dia. Com a conseqüència, pot ser que estiguem fent altres activitats com passejar, comprar el menjar o veure una pel·lícula, i estiguem pensant en aquest problema que va quedar pendent. En principi això no hauria de ser extremadament perjudicial sempre que això no afecti a les teves relacions personals.

Però altres ocasions es torna més perillós quan aquest problema porta una càrrega emocional d’estrès com la importància de tenir-ho resolt en X o la incertesa que si alguna cosa fallés les conseqüències podrien ser terribles. Aquesta càrrega emocional i estrès a la resolució del problema pot provocar-nos insomni, i fins i tot, malalties de tipus psicològiques, gàstriques, dermatològiques i de salut en general.

Aprendre a desconnectar de la feina per arribar a evitar aquests extrems és vital per a la salut dels treballadors. Per això, proposem alguns consells per desconnectar de la feina en el nostre temps de vida personal.

No totes les tasques són urgents ni importants

Malgrat el molt que ens inculquen sobre la importància que té la feina per sobre de totes les coses o la dedicació que s’han de tenir a les empreses i als clients, la realitat és que un treball ha de ser una carrera de fons, no una carrera d’sprint. En una carrera de fons, no es lliura tot el nostre esforç constantment ja que en cas contrari al principi de la carrera ja estaràs cansat.

Aprendre a dosificar-te, centrar els teus esforços en el realment important i no donar-li la importància a totes les peticions urgents que després en el fons no ho són, reduirà l’esforç psicològic necessari.

Parla amb altres persones
En ocasions estem tan tancats en els nostres problemes i pors que no tenim una perspectiva general de com és el món. Tractar amb altres persones d’altres empreses i fins i tot d’altres sectors ens permetrà conèixer món més enllà de l’empresa on estàs.

Tenint una perspectiva general podràs veure que sempre tens opcions a triar i que la teva empresa i fins i tot la teva forma de treballar no és l’única i hi ha moltes formes de guanyar un salari sense necessitat de passar per certes situacions. Amb això perdràs la por a amenaces d’acomiadaments o la por a canviar d’empresa en un moment donat.

Desenvolupa els teus altres entreteniments

La teva professió hauria de ser en major o menor mesura, un dels teus entreteniments que has anat desenvolupant a poc a poc fins a aconseguir guanyar diners amb això. No obstant això, això no significa que no puguis tenir altres entreteniments i no puguis realitzar altres activitats.

Igual que tothom necessita menjar però no necessàriament ho fa a tota hora, que hagis estudiat perquè t’agrada una professió en concret i desitgis dedicar-te a això, no significa que hàgim d’exercir-ho 12 hores al dia. Si tens altres entreteniments practica’ls també i t’ajudarà a sentir-te millor amb tu mateix. A més existeix la possibilitat que t’ajudi a conèixer a altres persones fins i tot d’altres gremis.

No et fixis solament en els problemes

Igual que en un joc de cartes no pots guanyar totes les bases sinó que de vegades cal perdre alguna per poder guanyar, pensa sempre en el còmput general del teu treball. Quant del treball desenvolupat ha sortit bé i quant ha sortit malament?. No t’ofusquis solament pel problema que no et surt. Si el còmput general és que se surt guanyant has de sortir content. Si el còmput general és dolent, busca l’origen del problema i busca canviar les coses.

Pensa que algun dia moriràs i què faries avui si ho sabessis

Aquest consell és d’Emilio Duró: “Si et diuen que demà moriràs, que t’agradaria fer avui?. Quan a una persona se li comunica que pateix una malaltia terminal, la feina passa a segon pla. Aquests si són problemes. Però de vegades em vénen escandalitzats perquè les vendes de salsitxes han baixat un 3%. Quina classe de societat estem creant?.”. Analitzant aquestes frases pensa, quantes de les teves pors són suferficiales?.

Conclusió

En línies generals aconseguir desconnectar de la feina consisteix a donar-li la mateixa importància a totes les facetes de la vida. Les relacions socials i personals són igual d’importants que les laborals i al final tot està unit. Un treball ha de ser un hobby més que ens dóna de menjar però no per això hem de deixar de costat altres entreteniments.

La teva situació emocional és un estat de la teva ment. Controlar aquest estat pensant en el còmput general del teu treball i no de l’últim problema o discussió que has tingut just al final del dia, farà que puguis desconnectar més fàcilment.
El treball t’ha d’ocupar. No preocupar.

www.genbetadev.com