El baix rendiment acadèmic dels nens podria ser conseqüència de la falta de son

La falta de son podria estar relacionada amb el baix rendiment acadèmic dels nens, segons ha evidenciat una recerca realitzada per la Universitat Federal de Sao Paulo (Brasil) sobre nens d’entre 7 i 10 anys de diferents escoles públiques d’aquesta regió brasilera. Aquest treball, que ha estat publicat en l’edició en línia de la revista “Sleep Medicine”, exposa que els menors amb problemes per dormir tendeixen a rendir menys en el col·legi que els que sí aconsegueixen tenir un bon descans durant la nit.
Per arribar a les conclusions obtingudes en la recerca, els especialistes han revisat uns 5.400 qüestionaris distribuïts a les escoles públiques entre els anys 1999 i 2001. Després d’això, es van analitzar les qualificacions obtingudes pels mateixos nens en llengua materna i matemàtiques, així com un altre qüestionari realitzat pels progenitors dels menors.

Així, han constatat que prop del 31 per cent dels nens presentaven símptomes de trastorn del somni, mentre que prop del 27 per cent tenien signes d’aquest problema a nivell respiratori. Per això, i després d’analitzar les troballes, sostenen que la privació del somni pot afectar a certes parts del cervell, “especialment els lòbuls frontals”.

En concret, els experts asseguren que els nens que van presentar signes de trastorns del somni o respiratoris “van tenir qualificacions més baixes que la resta”. Com a exemple s’ofereixen les notes en llengua, assignatura en la qual el 13 per cent dels nens que no descansen bé durant la nit tenen males notes, percentatge que descendeix fins al 9 per cent en els altres nens. Per la seva banda, en matemàtiques, les dades són encara més distants, ja que el mal rendiment s’observa en un 25 per cent dels menors pertanyents al primer grup, mentre que aquest només s’entrelluca en un 8 per cent en el segon.

Per això, l’equip d’investigadors dirigits per l’autora principal de l’estudi i membre d’aquest centre universitari brasiler, la doctora Luciane Bizari Coin de Carvalho, sosté que és necessari “que tots els professionals sanitaris i educadors s’adonin d’aquest sorprenent efecte perquè prenguin les mesures apropiades”.

Segons el parer de l’experta, i a causa que aquests trastorns “són molt freqüents”, sent-ho més encara els respiratoris, aquesta situació pot constituir-se “en un problema de salut pública”. Tot això també a causa que “aproximadament una quarta part dels nens nord-americans han pertorbat el seu son en algun moment de la seva infància”, assenyalen.

L’explicació a això la troba Coin de Carvalho en què les hores abans al somni són “irregulars i amb ansietat”. A més, exposa que molts nens “poden tenir trastorns del somni no reconeguts, com a somnambulisme, malsons o apnea del son”.