El fenomen conegut com a “Baby Blues”

L’arribada d’un fill és un gran esdeveniment, i suposa una nova etapa que sol portar en si una immensa il·lusió i felicitat. Tenir un nou membre a la família suposa un gran canvi, i per als pares pot suposar un pas més cap a la realització tant personal com de la parella o matrimoni. Al costat d’això, però, en ocasions aquest esdeveniment pot produir un estat una mica diferent al comentat, el qual és conegut com Baby Blues.

 

Aquest, és un fenomen psicològic vinculat a la maternitat caracteritzat per alteracions en l’estat d’ànim en les quals s’observa una tristesa, irritabilitat, canvis d’humor, cansament i decaïment emocional. Es tracta d’un estat que pot durar de minuts a hores, i fins a les dues setmanes després del part, i es considera molt freqüent entre les mares primerenques. Cal tenir en compte, que els símptomes no arriben a interferir significativament en la vida de la persona, la qual cosa permet distingir-ho de la Depressió Major, i específicament de la depressió postpart, en la qual sí que s’observa aquesta limitació funcional. Això vol dir que tot i que el baby blues comporta malestar, no incapacita a la dona per dur a terme la rutina del dia a dia i, per tant, no els disminueix la seva autonomia.

 

Quines són les seves principals manifestacions? A més de les esmentades, es troben:

 

  • Problemes de son (insomni).
  • Disminució de la gana.
  • Sensació de malestar i tristesa generalitzada.
  • Pèrdua d’energia.
  • Plor espontani.

 

En relació a les causes, aquestes són difícils de determinar, tot i que es parla d’una influència bidireccional entre un component biològic i un altre ambiental. D’aquesta manera, es proposa que els canvis bruscos a nivell hormonal que es produeixen en la mare després del naixement poden ser importants. Així, els estrògens, la progesterona, la serotonina i la prolactina s’han mostrat implicades. D’altra banda, la necessitat de donar una bona atenció a l’infant produeix un desgast psicològic i físic, juntament amb la reacció de l’entorn.

 

Hi ha diferents fenòmens psicològics i emocionals els quals no necessàriament hem de englobar en patologies concretes, i que a més, acostumen a ser transitoris. Només si generen una limitació o malestar important i/o perduren un temps significatiu, han de ser abordats professionalment. El nostre equip de psicòlegs i psiquiatres, a Mataró, et pot facilitar tota la informació que necessitis sobre aquest o qualsevol altre tema. No ho dubtis i contacta amb nosaltres, t’ajudarem.