Les emocions: Les nostres aliades o les nostres enemigues?

Ens ajuden les emocions a la nostra vida o ens limiten? Seria tot més fàcil si no les tinguéssim? Què en penses? Quina és la teva posició al respecte?

Les emocions se succeeixen diàriament, i estan presents en tots els àmbits on ens movem i relacionem; a la família a través dels nostres pares, germans i fills, i també a la parella, en l’àmbit social i en el terreny laboral.

Creus que seria millor poder estar sempre contents, feliços i no passar per moments de tristesa, ràbia, o frustració…?

D’entrada la resposta a aquesta pregunta evidentment podria ser un SÍ enorme i rotund; el problema és que seria un SÍ exempt de la realitat en què vivim. Resulta impossible i dic impossible viure sense que passi alguna cosa que ens pugui molestar o fer malbé. Al cap i a la fi, no podem evitar que ens pugui afectar quelcom d’alguna manera. Des d’aquesta total presència a la nostra vida, cal poder gestionar adequadament aquesta afectació emocional. Es fa imprescindible poder gestionar les nostres emocions.

Quan no gestionem adequadament les nostres emocions, és quan apareixen problemes tant amb nosaltres mateixos (ansietat, símptomes depressius, frustració, baixa autoestima i autoconfiança, impulsivitat, disminució de la capacitat de concentració…) com amb els altres (conflictes interpersonals, conductes defensives, agressives o passives, evitació dels problemes, incompliment de responsabilitats, dificultats a l’hora d’afrontar els problemes…).

Les emocions són inevitables i suposen un recurs adaptatiu de l’ésser humà, des que existim. Són eines que ens indiquen, que ens alerten del que ens convé o no, són com el nostre àngel de la guarda o com el nostre guardaespatlles (cadascú que esculli l’analogia que prefereixi), i cadascuna d’elles té la seva funció per ajudar-nos a adaptar-nos millor al medi on ens trobem. En definitiva, les emocions absolutament essencials ens ajuden a viure.

Quan apareixen, es desenvolupa tot un procés químic complexíssim al nostre organisme, segregant-se diferents substàncies a nivell cerebral, i apareixent canvis en el nostre cos a nivell físic (ritme cardíac, to muscular, respiració…), atorgant-se diferent quantitat d’energia a cada part del nostre cos. En un altre article d’aquest bloc explicarem tots els canvis que pateix el nostre organisme amb cada emoció, ja que és molt interessant i ens pot permetre comprendre’ns millor.

Entre les principals emocions i les seves funcions, podem anomenar les següents: L’alegria ens convida a compartir allò que ens ha fet sentir bé, fomentant a més les relacions socials (ja sabeu que l’ésser humà és un ésser social, necessitem els nostres iguals). La sorpresa ens ajuda a disposar d’un moment per integrar el que ha passat. La ràbia i l’enuig són senyals que ens conviden a la defensa després d’haver-nos sentit danyats. Val la pena recordar que sota la ràbia moltes vegades hi ha dolor, i connectar-hi ens pot permetre posar límits. La por ens facilita fugir dels perills, és una emoció que ens protegeix. I ens quedaria la tristesa, que és una de les més evitades, però la qual ens ajuda a escoltar i abraçar allò que ens dol, per tal de poder acceptar-ho i integrar-ho.

Com veieu, tenim un sistema emocional ben complet, el qual ens ajuda en el nostre dia a dia. Es tracta d’un mecanisme integrat en nosaltres del que podem i hem de fer ús, però que de vegades ens pot resultar difícil de gestionar. Per això, és important cuidar-ho i entrenar-ho. I mai és tard per això! Les emocions són les nostres grans aliades!

Al nostre centre de psicologia i psiquiatria, situat al centre de Mataró, realitzem teràpia presencial i online, i impartim diferents tallers i cursos, entre ells sobre intel·ligència i gestió emocional, els quals poden beneficiar-te per treballar aquest tema i molts altres. Si tens alguna pregunta, no ho dubtis i contacta amb nosaltres, estarem encantats d’atendre’t.

 

Raquel Martínez