L’Imperatiu Nadalenc de la Felicitat

La temporada nadalenca, en la seva essència, evoca alegria, amor i celebració. No obstant això, darrere dels llums brillants i els somriures forçats, existeix un imperatiu silenciós però omnipresent: l’expectativa de ser i sentir-se feliç durant aquestes festes. Aquesta pressió pot desencadenar una àmplia gamma d’emocions i sentiments ambivalents i contradictoris, generant efectes negatius en la salut mental d’algunes persones.

 

El context cultural i social que envolta Nadal sovint estableix un estàndard inassolible de felicitat i celebració constant. S’espera que tots participem de l’esperit nadalenc, però per a molts, aquesta època de l’any pot ser aclaparadora i desafiadora emocionalment. Alguns elements desestabilitzadors són:

 

La pressió per a la felicitat constant

La pressió per a sentir-se feliç durant les festes pot ser intensa, especialment per a aquells que enfronten dificultats personals o familiars. Aquesta expectativa d’alegria perpètua pot provocar sentiments de culpa, ansietat, estrès i fins i tot depressió en aquells que no compleixen amb aquest ideal imposat.

Comparació i aïllament

Les xarxes socials i els mitjans de comunicació sovint mostren imatges idíl·liques de Nadal, generant un entorn propici per a la comparació. Les persones tendeixen a comparar les seves vides amb les representacions perfectes que veuen en línia o en els mitjans, la qual cosa pot portar a sentiments d’inadequació i aïllament.

Càrrega emocional i expectatives no complertes

La temporada nadalenca sol estar carregada d’expectatives sobre com haurien de ser les reunions familiars, els intercanvis de regals i la qualitat del temps que passem amb els éssers estimats. Quan aquestes expectatives no es compleixen, ja sigui degut a conflictes familiars, dificultats financeres o pèrdues personals, es pot generar una sensació de decepció, tristesa i desil·lusió.

Com podem afrontar el desafiament

  • Valida els teus sentiments: Comprèn que està bé sentir-se de manera diferent durant el Nadal. No tots experimentem alegria o felicitat en aquesta època, i està bé sentir tristesa, melancolia o fins i tot estrès.
  • Maneig d’expectatives: Ajusta i revalua les teves expectatives sobre la temporada nadalenca. Moltes vegades, la pressió de complir amb expectatives poc realistes pot ser aclaparadora. És important ser realista sobre el que es pot donar, aconseguir i sentir durant aquestes dates.
  • Autocura i límits: Realitza pràctiques d’autocura durant la temporada nadalenca. És necessari establir límits saludables, dir “no” quan sigui necessari i dedicar temps per a activitats que et brindin calma i benestar.
  • Focus en les connexions significatives: Busca connexions autèntiques i significatives en lloc de centrar-se en “el que toca”. Això pot incloure passar temps amb persones que no són familiars biològics.
  • Flexibilitat en les tradicions: Sigues flexible amb les tradicions. Explora noves maneres de celebrar o fins i tot optar per no seguir tots els costums típics si et generen estrès o malestar.
  • Busca suport professional: Si el malestar persisteix o es torna aclaparador, recorda que al Gabinet Psicològic Mataró podem oferir-te suport professional. La teràpia pot proporcionar un espai segur per a explorar aquests sentiments i trobar estratègies més específiques per a afrontar-los

 

El nostre centre de psicologia i psiquiatria, situat en el centre de Mataró, realitzem teràpia presencial i online i et podem ajudar en aquest tema i molts altres. Si tens algun dubte, pots trucar-nos i estarem encantats d’atendre’t.

 

Pere Balaguer.