La piràmide de Maslow

Són molts els autors que han deixat la seva empremta, no només en el món de la psicologia i la salut mental en general, sinó arreu del món en general. Entre ells, un dels més rellevants és Abraham Maslow (1908-1970), psicòleg nord-americà considerat un dels artífexs i fundadors de la Psicologia Humanista. Aquesta corrent, a grans trets es caracteritza per postular l’existència d’una tendència humana bàsica cap al benestar mental i emocional, manifestant-se o obtenint-la a través de processos com la recerca d’autorealització o d’actualització. I la seva teoria estaria en congruència amb aquest principi.

La piràmide o jerarquia de les necessitats de Maslow és una teoria que proposa que la satisfacció de certes necessitats més bàsiques o subordinades, donarà lloc a l’acompliment o generació progressiva d’altres necessitats més elevades o superordinadas, fins a portar a l’autorealització. La no satisfacció d’algunes de les necessitats serà el factor responsable de les alteracions emocionals i de la conducta. Les principals categories o necessitats de la piràmide són:

 

  • Necessitats bàsiques o fisiològiques: corresponen a la primera baula de la piràmide. Segons el propi autor, són les úniques que es troben inherents a tots nosaltres, i resulten claus per a la supervivència. Englobarien respirar, alimentar-se, vestir-se, hidratar-se, el sexe, etc.
  • Necessitats de seguretat: aquí busquem mantenir i crear una situació d’ordre i seguretat en les nostres vides. Englobaria principalment una seguretat física (la salut), econòmica (tenir un mínim d’ingressos), d’habitatge, entre d’altres.
  • Necessitats socials: aquest graó implica el sentiment de pertinença a un grup, incloent la família, la parella, els amics, els companys de treball, etc.
  • Necessitats d’estima o reconeixement: Constitueixen les necessitats de reconeixement com la confiança, la reputació, la independència social o les fites financeres. Dins de la interacció social, necessitem rebre certa aprovació per conformar la nostra autoestima.
  • Necessitats d’autorealització: és el cinquè i últim nivell, el més alt, i el qual només es pot satisfer quan totes les altres necessitats han estat cobertes i assolides. Quan s’arriba al cim, es considera haver assolit l’èxit personal.

 

Maslow va marcar una època amb les seves aportacions, i si ho pensem, cadascun dels seus esglaons pot representar-nos, o fins i tot, en certa manera, la recerca d’ells. Tots tenim una sèrie de necessitats, les quals podem distribuir per àmbits, sent el personal i el social o interpersonal dues categories claus per englobar-les i comprendre-les. Dins d’elles, sorgiran conflictes, alteracions, o fins i tot patologies en forma de problemes d’ansietat, tristesa o depressió… El seu afrontament i resolució comportarà satisfer una sèrie de necessitats, i, per tant, l’obtenció de benestar físic i emocional.

 

La Psicologia Humanista és una de les orientacions que hi ha dins de la psicologia clínica, al costat d’altres com la Sistèmica o la Cognitiu-Conductual. Si vols conèixer més sobre elles, o creus que poden beneficiar-, posa’t en contacte amb el nostre equip, situat a Mataró, et proporcionarem tota la informació que necessitis.