La responsabilitat afectiva

Passem la major part del temps sentint, i principalment ho fem quan interactuem amb els altres. Tot i que de vegades aquestes emocions i sensacions poden passar desapercebudes, ens pot resultar relativament fàcil identificar les principals emocions que hem experimentat durant un dia, i especialment quan aquestes han estat intenses.

 

La responsabilitat afectiva es refereix a ser conscients, processar i acceptar les nostres emocions i sentiments, i responsabilitzar-nos-en. També implica establir relacions amb els altres des del respecte, la reciprocitat i l’empatia mútues. D’aquesta manera, aquest procés implica observar i comprendre el nostre estat d’ànim i el dels altres, procurant delimitar adequadament les dues parts, minimitzant el solapament. Amb això, preservem la nostra homeòstasi, la nostra salut mental i física, i respectem i fomentem que així sigui en els altres.

 

Així, aquest mecanisme es consideraria contrari o allunyat d’aspectes com ara la dependència emocional, la síndrome del salvador, o l’evitació emocional. Aquests impliquen moltes vegades un desconeixement sobre els límits de la repercussió del nostre estat anímic, o mecanismes disfuncionals a l’hora de relacionar-nos. A la depressió, o en trastorns de personalitat com el Trastorn Límit de la Personalitat (TLP) o el Trastorn Dependent de la Personalitat, són clars exemples de patologies on es mostren aquestes dificultats.

 

L’educació rebuda, o l’entorn on hem crescut, poden explicar en part que desenvolupem aquests patrons. És important prendre’n consciència, i sol·licitar ajuda com més aviat millor per millorar i flexibilitzar, aprenent altres mecanismes de relació i de comprensió de les nostres emocions. Intervencions com la Teràpia Sistèmica, la Teràpia Cognitiu-Conductual, o la Teràpia Humanista, resulten útils i eficaces per treballar aspectes com aquest, des de diferents eines i estratègies.

 

Al nostre centre de psicologia, psiquiatria i neuropsicologia, a Mataró, trobaràs professionals formats en aquestes i altres orientacions, que t’ajudaran a resoldre els teus dubtes i/oa treballar les dificultats que tinguis. No ho dubtis i posa’t en contacte amb nosaltres.