La serotonina, responsable de la fòbia social

Un estudi de la Universitat d’Uppsala, a Suècia, revela que les persones amb fòbia social produeixen massa serotonina. Quanta més serotonina produeixen, més angoixats es troben en situacions socials, segons els autors d’aquesta recerca, els resultats de la qual es revelen en ‘JAMA Psychiatry’.

Moltes persones se senten nervioses si han de parlar davant d’un públic o socialitzar amb els altres, però si l’ansietat es converteix en una discapacitat, pot significar que la persona sofreix de fòbia social, que és un trastorn psiquiàtric. Estudis anteriors han portat a creure que els individus amb trastorn d’ansietat social/fòbia social tenen molt baixos nivells del neurotransmissor serotonina.

La fòbia social és comunament medicada amb compostos de ISRS, que canvien la quantitat del neurotransmissor serotonina en el cervell. Sobre la base d’anàlisis prèvies, es creia que les persones amb fòbia social tenien molt poca serotonina i que els ISRS elevaven la quantitat de serotonina disponible. En aquest nou treball, investigadors del Departament de Psicologia de la Universitat de Uppsala mostren que els individus amb fòbia social produeixen massa serotonina.

L’equip de recerca, dirigit pels professors Mats Fredrikson i Tomas Furmark, va utilitzar l’anomenada càmera PET i un trazador especial per mesurar la transmissió de senyals químics de la serotonina en el cervell. Així, van trobar que els pacients amb fòbia social produeixen un excés de serotonina en una part del centre de la por en el cervell, l’amígdala.

Una cèl·lula nerviosa, que envia senyals usant la serotonina, primer allibera serotonina a l’espai entre les cèl·lules nervioses. El senyal nerviós sorgeix quan la serotonina s’uneix a la cèl·lula receptora. La serotonina és alliberada després des del receptor i es bomba de nou a la cèl·lula original.

“No només les persones amb fòbia social produeixen més serotonina que les que no tenen un trastorn d’aquest tipus, sinó que també bomben més serotonina. Hem estat capaços de demostrar això en un altre grup de pacients que utilitzen un trazador diferent que al seu torn mesura el mecanisme de bombament. Creiem que és un intent de compensar l’excés de serotonina activa en la transmissió de senyals”, diu Andreas Frick, estudiant de doctorat en eñ Departament de Psicologia de la Universitat de Uppsala.

Aquest descobriment és un gran pas avanci pel que fa a la identificació dels canvis en els missatgers químics del cervell en les persones que sofreixen d’ansietat. Recerques anteriors han demostrat que l’activitat nerviosa en l’amígdala és major en les persones amb fòbia social i, per tant, aquest centre de la por del cervell és més sensible. Les noves troballes indiquen que un excés de serotonina és part de la raó subjacent. “La serotonina pot augmentar l’ansietat i no disminuir-la, com prèviament s’assumia sovint”, conclou Andreas Frick.