L’autoconcepte

Quan parlem d’autoestima, tots tenim una definició més o menys subjectiva del que significa; el com ens sentim amb nosaltres mateixos. Més enllà d’això, el terme engloba diferents aspectes que són especialment importants a tenir en compte, de tal manera que ens encarem a cuidar i alimentar cadascun d’ells. Un seria l’autoimatge, és a dir, la percepció física que tenim de nosaltres mateixos i la que creiem que tenen els altres. I l’altre, el qual aquí presentem, és l’autoconcepte.

Aquest es refereix al què pensem de nosaltres mateixos, al conjunt d’idees i conceptes que utilitzem per definir-nos, i el qual resulta un dels pilars fonamentals de la nostra autoestima. És important tenir en compte que no posseeix un caràcter genètic, és a dir no s’hereda, sinó que s’aprèn a través de les experiències familiars, socials i/o relacionals que anem tenint al llarg de tota la nostra vida. Per això, resulta clau tenir present que la interacció amb els altres és una de les principals eines per a desenvolupar-lo. Al costat d’això, en funció de l’autoconcepte que tinguem, predirem, anticiparem i ens prepararem per fer front a les situacions o problemes de la nostra vida d’una manera o altra. A continuació s’exposen algunes diferències entre un autonconcepte positiu i un de negatiu:

  • Autoconcepte positiu: Sóc capaç, m’ho mereixo, sóc interessant, sóc bo/na, sóc intel·ligent…
  • Autoconcepte negatiu: sóc inútil, no puc, no ho mereixo, incapaç, no ho aconseguiré, sóc avorrit/da, sóc un desastre …

Com podem apreciar, en funció de si ens situem en un pol més positiu, o en un altre més negatiu, el nostre estat d’ànim es veurà influenciat clarament, i això afectarà la manera en què interpretem i afrontem les diferents situacions. En cas de situar-nos més sovint en el primer, hem d’intentar preguntar-nos on hem après això de nosaltres, i qui o què ens va transmetre aquests missatges.

En el nostre centre de psicologia, a Mataró, podem ajudar-te a treballar o comprendre millor conceptes com l’aquí presentat. Els nostres professionals de psicologia i psiquiatria et proporcionaran tota l’ajuda que necessitis.