L’enyorança

Els éssers humans estem constituïts per un entramat de sensacions, pensaments i emocions increïblement amplis, i en ocasions complexos. Entre ells, el trobar a faltar, nostàlgia o malenconia, resulta un dels més freqüents, i sense ser per a res patològic, en ocasions pot resultar difícil de gestionar i ocasionar-nos cert malestar. Per això, convé recordar d’on ve aquest fenomen, per què i quan es produeix, i com gestionar-lo en cas de suposar una limitació pel nostre dia a dia.

Així doncs, parlem d’un sentiment que sorgeix quan recordem algun aspecte positiu del passat, essent aquest o llunyà. Es tracta d’una sensació universal que tots nosaltres experimentem. Reflecteix el buit que de vegades sentim, habitualment associat a persones, rememorant certs moments agradables amb ella/es. Tot i això, no solament s’associa a aquestes, sinó que habitualment apareix vinculat a moments, llocs i fins i tot a objectes. D’aquesta manera, per simple o insignificant que sembli, si hem gaudit d’alguna cosa en concret, i sobretot si hem establert un fort vincle, el seu record pot evocar aquesta emoció. A més, resulta interessant tenir en compte que pot ocórrer tant de manera conscient com inconscient, de manera que tinguem la sensació de no estar gaudint de la mateixa forma d’una cosa que en alguna altra ocasió sí que ho vam fer. En aquest sentit, és important preguntar-nos què és el que ens està fent sentir així, la qual cosa ens pot permetre identificar allò que realment enyorem.

Pel que fa a les explicacions que s’han manejat per justificar l’aparició d’aquest fenomen, trobem diferents propostes; per exemple, quan hem passat per un moment molt positiu o agradable i tornem a la rutina, sigui aquesta feina o simplement al dia a dia, el contrast pot produir que vulguem per un temps, sentir-nos com abans. D’altra banda, el passar per certs moments negatius també pot precipitar que anem al passat a recollir sensacions positives. En aquest sentit, el dol pot jugar aquí un paper important; el fet de perdre a algú o alguna cosa automàticament desemboca certes imatges relacionades. Tot això però, vinculat a la inversió emocional que hem fet per allò que estem recordant ara, entenent que com més accentuada i prolongada hagi estat, més probable és que aparegui aquest sentiment. Finalment, també s’ha relacionat amb el fet d’estar descontent o infeliç amb la vida actual, provocant que ens anclem en algun punt del passat.

Aquest últim aspecte és dels més perillosos, i pot precipitar l’aparició de patologies com la depressió. Així, en aquesta i altres patologies, una de les principals característiques és la preocupació constant per fets del passat, amb sentiments de culpa i tristesa per coses que aparentment s’haurien d’haver fet d’una altra manera, o que no haurien d’haver passat. Per tot això, algunes de les estratègies que poden resultar útils per a gestionar l’enyorança són:

  • Normalitzar: A vegades se’ns pot oblidar, però trobar a faltar és un sentiment universal i més que comú. Si no interfereix amb el nostre dia a dia es considera fins i tot sa, ja que suposa una mostra del vincle que hem creat amb un estímul específic.

  • Potenciar el present: Si som capaços de gaudir, viure i esprémer els nostres dies com si fos l’últim, podem aconseguir que els sentiments que es basen més en l’abans que en l’ara, es vagin reduint. Dins de les nostres rutines hem d’intentar enfortir tot allò que anem experimentant.

  • Acceptar els moments: Cada etapa, cada situació té el seu moment. No és fàcil acceptar que això sigui així, pel que és important mentalitzar-nos que les coses passen, i que és més que probable que fins i tot hi hagin moments millors. Una cosa així com “el millor encara ha d’arribar”, sense menysprear el que ja hem aconseguit i viscut.

Al costat d’aquests, hi ha diferents mecanismes que poden ajudar-nos a comprendre i manejar millor aquesta emoció. Si t’ha interessat el tema, o vols rebre informació sobre algun altre assumpte que consideris important per a tu o per a qualsevol altra persona, posa’t en contacte amb el nostre centre, situat a Mataró. Els nostres professionals de la Psicologia estaran encantats d’atendre’t.