Les ciber-relacions

Estem vivint un augment exponencial del desenvolupament del món tecnològic; en forma d’aplicacions, plataformes i una infinitat de recursos, la qual cosa es tradueix igualment en el progressiu ús que en fem, adaptant no només la nostra activitat laboral, sinó també les nostres activitats lúdiques i fins i tot socials. Això té una clara repercussió a tots els nivells, cultural, social i sobretot personal.

 

És clar que un dels impactes d’aquest tsunami resideix a les xarxes socials, i a les aplicacions que, tot i no ser destinades específicament, també es fan servir amb la mateixa finalitat. Som éssers socials, i gran part de la nostra identitat es construeix sobre la base de la interacció amb els altres. Per això, com a aspectes positius de la creació i ús d’aquests recursos, podríem destacar la rapidesa i l’accessibilitat de diferents continguts, l’apropament o la creació de grups per similitud d’interessos o aficions, la comoditat, el suport grupal, la privadesa o la confidencialitat. Aquests explicarien una gran part de l’atractiu d’aquestes plataformes. A més, aquest espai ens permet conèixer i relacionar-nos amb persones de qualsevol part del món, facilitant així la interconnexió entre tots nosaltres.

 

D’altra banda, però, i derivat principalment d’un ús inadequat o no saludable, hem de remarcar diferents aspectes a tenir en compte: fer-ne un ús excessiu, únic (utilitzar només les aplicacions per interaccionar i abandonar el contacte presencial), creació de falses identitats o la suplantació de perfils, entre d’altres. Tot això pot portar a una limitació clara i a conseqüències personals importants, com ara el desenvolupament de dependència/addicció i altres trastorns psicològics com ansietat, depressió, problemes d’autoestima, trastorns del son, desregulació alimentària, o alteracions psicosomàtiques, entre molts d’altres. Juntament amb això, val la pena tenir en compte que les relacions a distància també poden ser doloroses, ja que ens exposen a certa incertesa, la qual cosa pot augmentar la desconfiança i la gelosia, la manca de contacte físic i de compromís, els malentesos relacionats amb la comunicació, la rutina i la monotonia.

 

La transició i adaptació a un món cibersocial requereix un temps, i més quan fa tan poc havíem d’anar a casa del veí si volíem veure’l o comunicar-li alguna cosa. Això és especialment rellevant en la infància i l’adolescència, etapa clau en la formació de la identitat. Educar en la realització d’un ús adequat i saludable és clau per aconseguir no només una adaptació tan beneficiosa com sigui possible a aquest “nou món”, sinó per prevenir problemàtiques com les aquí esmentades.

 

Al Gabinet Psicològic Mataró (GPM), trobaràs professionals especialitzats en aquesta i moltes altres problemàtiques, els quals poden ajudar-te a obtenir més informació o una atenció clínica, especialitzada i individualitzada. Truca’ns sense compromís, estarem encantats de resoldre tots els teus dubtes.