Els 4 principis de la Llei del mirall

Cadascú de nosaltres té una forma concreta de percebre el món i els altres. Encara que estiguem dins d’aquest, i fins i tot amb experiències similars, desenvoluparem una forma única i personal de veure el que ens envolta. Així, sota la influència evident de la nostra cultura, societat, i la nostra família i amics, tots nosaltres anirem construint una imatge del que som i de la resta, per poder-nos desenvolupar en un entorn complex i ple d’estímuls.

 

La llei del mirall va ser introduïda pel psicoanalista Jacques Lacan, que defensava que la construcció de la personalitat es produeix a partir de la captació de la imatge d’un mateix en els altres. En aquesta línia, la llei postula que allò que veiem, o més aviat, allò que percebem i interpretem de fora, en realitat resideix al nostre interior. Així, l’exterior actuaria com un mirall per a la nostra ment. Un mirall on es reflecteixen diferents característiques, qualitats i aspectes personals de la nostra essència.

 

En aquest sentit, quan alguna cosa ens molesta o ens desagrada dels altres, ho acostumem a situar totalment fora de nosaltres, exculpant-nos, i sent poc o gens conscients que això pot reflectir aspectes personals i assumptes inconclusos no processats adequadament. D’aquesta manera, la nostra inconsciència, ajudada pel mecanisme de projecció psicològica (mecanisme de defensa descrit per la psicoanàlisi que consisteix a atribuir a altres sentiments, pensaments o fins i tot accions personals inacceptables), ens fa pensar que el defecte que percebem en els altres només és allà fora, i no en nosaltres mateixos.

 

Aleshores, quins són els 4 principis de la llei del mirall?

 

  • El que em molesta de l’altre, és dins meu.
  • Allò que a l’altre el molesta de mi, si m’afecta, és dins meu.
  • El que m’agrada de l’altre també és dins meu.
  • El que a l’altre el molesta de mi, si no m’afecta, és dins seu.

 

En resum, “el que veiem als altres ens revela informació del que som nosaltres mateixos”. Es tracta de ser conscient que allò que ens irrita i molesta, reflecteix característiques nostres. Si aconseguim detectar i sobretot responsabilitzar-nos-en, ens pot facilitar tenir més sensació de control de nosaltres mateixos, potenciant l’autocreixement i l’apoderament i, per tant, disminuint el conflicte amb els altres.

 

Si voleu conèixer més sobre això o qualsevol altre tema, poseu-vos en contacte amb el nostre equip de psicòlegs i psiquiatres, tant d’infanto-juvenil com d’adults. Et proporcionarem tota l’atenció i l’ajuda que necessitis.