Senyals que ens indiquen que estem sanant

Acostumem a centrar-nos i descriure diferents problemàtiques emocionals, tant en forma de patologies o trastorns concrets, com de dificultats i emocions que es poden presentar sovint en el nostre dia a dia. I si bé és important conèixer-ho, hem d’atendre també a les nostres potencialitats, i més encara els senyals de recuperació, els quals ens indiquen que estem seguint el camí correcte.

 

Si bé és cert que en funció de la problemàtica, podem parlar de certs criteris o aspectes que ens indiquen una clara millora o recuperació (p. ex., fòbies – disminució o desaparició de la por, depressió – disminució significativa de la tristesa, problemes de conducta – bon comportament…), hi ha senyals que poden generalitzar-se a gairebé qualsevol situació o persona, i que no només hem d’aprendre a detectar, sinó també a potenciar i sobretot mantenir. Algunes són les següents:

 

  • Errors com a aprenentatges: Un dels primers i més importants és el cessament de l’autocàstig per haver fet o no certes coses. Quan deixem d’inculpar-nos, i veiem aquests actes (anteriorment vistos com a errors) com a aprenentatges, és un bon criteri de recuperació.

 

  • Reconeixement i expressió d’emocions: Quan estem malament, difícilment comuniquem allò que sentim, bé per por o per vergonya. Per contra, quan millorem apareix l’exteriorització de forma assertiva, i ens envoltem de persones que ens sumen, deixant de forçar aquells llaços que no donen per més.

 

  • Disminució de la comparació amb els altres: En millorar, ens posem com a prioritat, il·luminant-nos i aprenent a gaudir de la nostra pròpia companyia. Així, el focus d’atenció deixa d’estar en els altres, en allò que tenen o no, per centrar-se en nosaltres.

 

  • No cercar respostes en el passat: És freqüent tirar enrere per intentar comprendre certes situacions, tant anteriors com actuals. Quan deixem de fer això, vol dir que estem més connectats amb el present.

 

  • Acceptació: Ens adonem que acceptar alguna cosa no vol dir estar d’acord, sinó que deixem de lluitar contra això. Això ens serveix tant per a aspectes personals, com pel que fa als altres. Així, cessem els intents per intentar canviar coses que escapen del nostre control.

 

  • Benestar general: El criteri més important i el qual engloba tots els altres, és experimentar benestar i tranquil·litat en un sentit global, estant a gust amb nosaltres mateixos, amb el nostre dia a dia, i amb els altres.

 

Aquests són alguns dels senyals que ens indiquen que estem en una bona tendència, caminant per un camí adequat. A més, convé recordar que això no impedeix que ens puguem sentir tristos, ansiosos o preocupats de tant en tant. Serà l’afrontament d’aquestes situacions el que marqui la diferència i continuï potenciant els aspectes que hem assenyalat.

 

Si desitges rebre la nostra ajuda o tens qualsevol pregunta, posa’t en contacte amb el nostre equip de psiquiatres i psicòlegs. Et facilitarem tota la informació i atenció que necessitis.