Estratègies per disminuir l’autocàstig

Sovint som els nostres pitjors jutges. Podem autoboicotejar-nos constantment de manera més o menys inconscient, i fins i tot donar-nos missatges que freguen, i fins i tot donen de ple, a les faltes de respecte. Missatges com “no pots fer-ho”, o “ets ximple/a”, o “ets inútil”, poden aparèixer malauradament de manera freqüent. Això reflecteix, en primer lloc, una autoexigència exageradament elevada, però també repercuteix directament en el nostre estat anímic (p. ex., generant símptomes depressius o ansiosos) i el nostre nivell d’autoestima, disminuint-la.

 

L’origen d’aquesta tendència el trobem principalment a les nostres experiències passades, i sobretot en les nostres interaccions i influències familiars i socials. Així, entorns on es fomenta un alt nivell de perfeccionisme, on hi ha una manca de reforç, o on apareix negligència, abusos o un tracte desfavorable, és fàcil que s’origini una autopercepció negativa, interioritzant missatges i una imatge de nosaltres mateixos distorsionada i lluny de la realitat. D’aquesta manera, la persona arran d’aquestes situacions podrà anar generalitzant la manca d’autoconfiança i l’autocàstig cap a diferents àmbits, podent sentir-se molt limitada.

 

Com podem calmar o mitigar l’autocàstig? A continuació us proposem algunes estratègies:

 

  • Escoltar-nos: atendre a com ens parlem i als missatges que ens fem és el primer pas. Això ens permetrà identificar com ens sentim amb nosaltres mateixos, i a detectar processos com ara la comparació contínua amb els altres.

 

  • Personalitzar-ho: Imaginem l’autocrítica com una persona que procura protegir-nos, i acceptem i busquem motivacions darrere del que ens diu. Per exemple, si l’autocrítica exagerada ens castiga sempre per arribar tard, entenem que la motivació principal és que siguem puntuals.

 

  • Normalitzar l’error: Equivocar-nos és totalment normal, i sobretot inevitable com a persones. Com més acceptem aquesta característica, menys tendirem a castigar-nos quan cometem algun error. Amb això, també hem de felicitar-nos i aplaudir-nos davant dels nostres èxits!

 

  • Reformular els missatges negatius: Flexibilitzar i transformar els missatges que ens donem és clau, encara que requereix un cert esforç. Per exemple, podem transformar un “no sóc prou bo” per “estic fent el millor que puc” o “estic treballant per donar el millor de mi”. Per això, hem d’identificar el missatge castigador, i qüestionar-lo amb evidències alternatives.

 

  • Tractar-nos com a amics: Quan ens adonem d’estar sent massa durs amb nosaltres, fem un pas enrere, i preguntem-nos què li diríem a un amic/a en la mateixa situació. Recordem que som dignes i mereixedors d’amor i de respecte.

 

Acceptar-nos, cuidar-nos i tractar-nos bé és un aspecte fonamental a les nostres vides. Estem acostumats a dependre del reforç extern, o fins i tot de coses materials per sentir-nos bé, oblidant que el nostre llenguatge intern i la nostra autoestima mereixen el principal focus de llum.

 

Pots contactar amb el nostre equip de terapeutes, a Mataró, per consultar qualsevol pregunta o rebre la informació que necessitis. No ho dubtis i truca’ns.