Principals motius de consulta en teràpia de parella

La psicologia, i en concret la psicologia clínica abasta molt més que la teràpia individual, podent aplicar-se i mostrant la seva eficàcia davant de grups, famílies, i evidentment parelles. A més, quan es realitza tractament individual, és comú que el terapeuta faci algunes sessions amb algunes persones de l’entorn, per separat o conjuntament, de manera que aconsegueixi tant una visió més àmplia i objectiva de la situació, com proporcionar una ajuda que es generalitzi a les dinàmiques relacionals de la persona.

 

Les dificultats experimentades en la parella suposen quelcom comú, natural, i fins i tot útil dins de les nostres relacions. És potser l’absència de malentesos allò que pot suposar un problema significatiu, ja que possiblement emmascara moltes altres problemàtiques (p.ex., dèficit de comunicació, exigència de perfeccionisme, pors…). Entre ells, a continuació s’exposen alguns dels principals motius de consulta que observem i treballem més en teràpia:

 

  • Problemes de comunicació: És potser un dels més comuns, sinó el principal. Aquest pot ser tant causa com a conseqüència d’altres dificultats, i pot consistir tant en una absència de comunicació com en una interacció defectuosa basada en demandes constants o exigències, reaccions agressives, silencis… Treballar aquest component, independentment del motiu de consulta, pot resultar clau per al bon funcionament de la teràpia i de la parella.

 

  • Infidelitat: Constitueix un motiu comú, el qual genera principalment desconfiança, necessitat de control i, en definitiva, por. A més, pot repercutir en la percepció que es té de l’altra persona, cosa que fomenta la insatisfacció i el malestar. Haurem d’atendre a com viu cadascun dels membres el que ha passat, atenent a les seves creences i la seva percepció de l’altre per plantejar objectius que fomentin el benestar tant individual com relacional.

 

  • Sexualitat: Els problemes sexuals són especialment freqüents, i especialment quan es tracta de relacions duraderes. A més, les dificultats sexuals en forma de disfuncions, o de qualsevol altre tipus, són especialment útils treballar-les quan estem davant de parelles. Tot i que pugui ser un dels membres el que presenti la dificultat, sempre hi ha factors de la relació que haurem de tenir en compte per treballar-la.

 

  • Economia: Les dificultats en l’àmbit econòmic poden ser font de malestar significatiu, i especialment quan ja s’ha creat una família, amb la qual cosa la preocupació es trasllada al benestar dels fills. Per això, la gestió del malestar generat per això és clau i rellevant.

 

Finalment, val la pena remarcar que els problemes relacionals poden aparèixer en qualsevol fase, en tot moment dins de la relació. Tot i que es tendeix a fer-ho, no cal esperar molt de temps per demanar ajuda, ja que fer una feina a temps pot ajudar a prevenir altres problemes. Així, serà la gestió comuna, és a dir, actuar com a equip cap a un mateix objectiu, ajudats pel terapeuta, el que marcarà la diferència i permetrà trobar l’estabilitat i el benestar tant dins de nosaltres mateixos com a la nostra relació.

Al nostre centre trobaràs especialistes en teràpia de parella, en teràpia familiar i individual. Estem situats al centre de Mataró. No ho dubtis i acosta’t o contacta amb nosaltres per mail o per telèfon, serà un plaer atendre’t.