Ansietat per la salut o hipocondria: conceptualització i mètodes per afrontar-la

L’ansietat és un mecanisme adaptatiu que apareix quan percebem un perill real o imaginari, que ens ajuda a combatre o fugir. La seva aparició pot ser ràpida o progressiva, acompanyant-se de símptomes físics com taquicàrdia, sudoració, visió borrosa, tremolor, dificultats per respirar…entre d’altres. El seu aliment principal és la por i la preocupació, intensificant-se quan aquesta adopta escenaris especialment catastròfics o negatius. Dins d’aquesta, i entre les patologies principals que l’engloben, hi ha les fòbies (fòbies específiques, agorafòbia i fòbia social), el mutisme selectiu, l’ansietat per separació, el trastorn de pànic i el trastorn d’ansietat generalitzada (TAG).

 

El trastorn d’ansietat per la salut o hipocondria es defineix com la preocupació per patir o contraure una malaltia greu, en què a més hi pot haver símptomes somàtics lleus, i apareixen recurrents conductes de comprovació corporal i cerca d’informació tranquil·litzadora. Així doncs, encara que la patologia se situa en la categoria de trastorns de símptomes somàtics i relacionats, novament el principal component és la preocupació. Hi ha diferents tractaments validats per a aquesta problemàtica, sent la Teràpia Cognitiu-Conductual la més eficaç. Tot i així, les diferents intervencions coincideixen en una sèrie de mètodes considerats especialment útils:

 

  • Autoobservació i identificació: Observar les nostres reaccions davant d’estímuls que ens facin connectar amb la possibilitat d’emmalaltir, juntament amb la nostra reacció emocional i els pensaments negatius associats, és un primer pas especialment important. Aquí ens podem adonar que molts dels nostres pensaments són irracionals i improbables.

 

  • Més enllà del pensament: Els primers pensaments automàtics i negatius que ens assalten acostumen a emmascarar altres pors, com ara morir, la solitud o no poder estar amb els nostres familiars. Anar més enllà del pensament inicial ens pot fer connectar amb altres emocions, com la tristesa.

 

  • Mètodes de respiració i relaxació: Trobar una eina que ens permeti connectar amb el nostre cos, de manera calmada, no només facilita que es redueixi l’activació associada a la nostra por, sinó reinterpretar algunes creences negatives associades a aquesta. Algunes són la respiració controlada o diafragmàtica i la relaxació muscular progressiva de Jacobson.

 

  • Estil de vida i variables relacionades: Procurar portar un estil de vida saludable i atendre a com ens comportem en general és una estratègia molt útil. Entre les principals variables vinculades a la hipocondria es troben la necessitat de control (necessitat de tenir-ho tot estructurat, vigilat i controlat), la intolerància a la incertesa (no permetre’ns tenir interrogants a la nostra vida, coses sense saber o resoldre), la rigidesa, i sensibilitat a l’ansietat (aprensió o por envers els símptomes d’ansietat propis).

 

Si vols conèixer més sobre aquesta problemàtica o altres mètodes per fer-hi front, posa’t en contacte amb el nostre equip de psicòlegs i psiquiatres, situats a Mataró. Et proporcionarem tota la informació i ajut que necessitis.