Signes d’alarma indicatius que hem de tenir cura de la nostra salut mental

Podem trigar molt a demanar ajuda, de vegades per vergonya, por, o per certes reticències. Però moltes altres vegades, ho retardem bé per no ser-ne conscients o no saber identificar el que ens passa, o per no donar-li prou importància. La nostra salut mental no es mereix que la deixem de banda. Si ho fem, l’únic que provoquem és fer-la malbé, mantenint el patiment. A més, aquesta no dubtarà a enviar-nos senyals continus perquè li prestem atenció com cal.

 

Per això, a continuació us presentem alguns dels signes d’alarma que ens evidencien que hem de tenir cura de la nostra salut mental:

 

  • Pensaments negatius: l’aparició d’aquests de manera repetitiva, i sobretot associats a emocions intenses de tristesa, angoixa, ràbia i/o culpa que no ens deixen viure en pau, suposen un criteri bàsic que cal tenir en compte.

 

  • Símptomes físics: Les molèsties i/o dolors físics poden ser especialment limitants. A més, mereixen una atenció especial quan en aquests es descarta mèdicament un origen orgànic.

 

  • Records del passat: Les imatges intrusives respecte a situacions del passat que ens turmenten i que no ens podem treure del cap són especialment rellevants, ja que ens impedeixen estar connectats i conscients amb el moment present, limitant el nostre dia a dia actual, arrossegant-nos cap enrere .

 

  • Alteracions en el son: Tenir un somni poc reparador, problemes per conciliar-lo, o sentir que el nostre cap va a mil per hora, aixecant-nos esgotats, és un dels senyals més importants que hem d’atendre la nostra salut mental.

 

Aquests són alguns dels senyals d’alarma principals que ens indiquen que és important cuidar-nos. Entre les causes, l’estrès laboral o familiar, haver patit alguna experiència significativa en el passat, o tenir hàbits poc saludables, són algunes que es poden associar a l’aparició de malestar en forma d’algun dels símptomes exposats anteriorment.

 

Si presenteu algun dels esmentats, o simplement voleu rebre més informació sobre això, el nostre equip de psicòlegs situat a Mataró, us proporcionarà tota l’ajuda que necessiteu. Truca’ns! Estarem encantats d’atendre’t.