Què és la Tripofòbia?

La por és un sentiment universal, el qual compartim tots els éssers humans, fins i tot amb altres espècies, i la qual posseeix un valor adaptatiu, ja que actua com a mecanisme de supervivència i de defensa, que ens permet respondre davant de certes situacions amb rapidesa. Algunes poden ser racionals (p.ex., por de suspendre un examen, o de no rendir bé a la cursa…), però d’altres les podem identificar com a irracionals. Aquestes últimes no només es caracteritzen per estar basades en prediccions de molt baixa probabilitat, sinó que ens paralitzen i ens fan patir de manera més accentuada, podent constituir una fòbia.

 

Les fòbies es defineixen com a temors intensos i irracionals cap a un estímul (persona, situació o cosa), que representa poc o cap perill real. Així, es tractaria d’una por que genera una limitació o malestar per la seva intensitat, i en la que solen acompanyar-se símptomes d’ansietat (p.ex., nerviosisme, agitació interior, preocupació constant, tremolor, marejos…) quan la persona és a prop o anticipa l’estímul temut. Entre elles, la tripofòbia o por als forats o al patró repetitiu, és el temor o repulsió que es genera en veure o estar a prop de figures geomètriques molt juntes, especialment davant d’orificis molt petits i aglomerats (p.ex., formiguers, bresques , certs fruits o fongs). A la persona li genera angúnia, fàstic, repulsió presenciar aquests estímuls, i evita mirar-los o apropar-se. A més, entre els seus principals símptomes apareixen el pessigolleig, la picor, la pruïja, i fins i tot les nàusees.

 

Es parla d’una afectació de fins a un 17% a la població, i és més freqüent en dones. A més, Tot i que no se l’ha de confondre amb altres fòbies com la dermatopatofòbia (por a les malalties de la pell), comparteix amb aquesta i algunes altres, certs símptomes. A més, s’han proposat mecanismes comuns entre aquestes, i la fòbia als insectes, les injeccions, i per exemple el Trastorn Obsessiu-Compulsiu amb rituals de neteja. Aquests són la sensibilitat a l’ansietat (por als símptomes propis d’ansietat), la sensibilitat al fàstic (aprensió cap a la brutícia o la contaminació), la sensibilitat al dany (por a estímuls que puguin causar un dany físic) i l’alta necessitat de control.

 

La Desensibilització Sistemàtica (DS) o la Teràpia Cognitiu-Conductual (TCC) suposen alternatives eficaces i útils per tractar aquesta fòbia. En totes dues el denominador comú és l’aproximació progressiva cap a l’estímul temut, sent una de les principals diferències el fet que en la DS s’empra alguna estratègia per contrarestar o disminuir els símptomes d’ansietat (sobretot relaxació), i a la TCC o bé no es fan servir, o es fa ús de tècniques més cognitives (p.ex., Reestructuració Cognitiva).

 

Pots obtenir més informació tant sobre aquest com altres problemes, al nostre centre de psicologia i psiquiatria, a Mataró. A més, et podràs beneficiar de la nostra ajuda en cas de necessitar-la. Comptem amb professionals especialitzats en diferents àrees i patologies. No ho dubtis i truca’ns!