Passivitat, agressivitat i assertivitat. Podem aprendre a ser assertius?

Trastornos de Ansiedad

Per descomptat. L’assertivitat es defineix com aquella habilitat la qual ens permet expressar les nostres opinions i defensar els nostres drets sense vulnerar els dels altres, fent-ho d’una manera empàtica, i educada. Per molt que tinguem la sensació que no ho aconseguirem, i que nosaltres en certa manera, ja “som així”, com tota habilitat social, pot aprendre i modelar a través de la posada en pràctica en diferents situacions.

 

Així doncs, l’assertivitat se situaria en un punt mitjà entre la passivitat i l’agressivitat:

 

  • Actituds passives: Comportaments com evitar la mirada o mirar cap avall, mostrar una parla vacil·lant, un volum de veu baix, gesticulació desvalguda, una postura corporal tensa, retorcernos les mans, negar la importància a la situació, o “rialletes falses”, poden mostrar una actitud submisa o passiva.

 

  • Actituds agressives: Les mirades fixes i intenses, parlar ràpidament, utilitzar un to de veu molt elevat, els gestos amenaçadors, una postura intimidatòria, l’enfrontament, els missatges impersonals, la deshonestedat, i els comentaris rancuniosos poden mostrar un comportament agressiu.

 

  • Actituds assertives: Mantenir un contacte ocular directe, parlar de manera fluïda, utilitzar un volum adequat, una gesticulació fime i postura erecta, tenir les mans soltes, donar missatges en primera persona, mostrar honestedat, utilitzar respostes directes a la situació, i proporcionar verbalitzacions positives.

 

Quan estem malament amb nosaltres mateixos, i principalment quan hi ha certs problemes d’inseguretat o d’autoestima, és comú que apareguin comportaments de passivitat o d’agressivitat com a mecanismes de defensa. L’important és veure que realment podem crear una altra dinàmica i interacció tant amb els altres com amb nosaltres mateixos, tan sols hem de donar-nos l’oportunitat de començar. L’Entrenament en Habilitats Socials, o la Teràpia Cognitiu-Conductual s’han mostrat molt eficaços per a aquest tipus de dificultats.

 

Si vols conèixer més sobre això, en el nostre centre de Psicologia, a Mataró, t’oferirem tota la informació i ajuda que necessitis. Truca’ns, estarem encantats d’atendre’t.