Pautes per a comunicar informació sobre la guerra de Rússia-Ucraïna als nens

Sortint d’una pandèmia de més de dos anys on totes les emocions estan a flor de pell i la societat se’n ressenteix, cadascú a la seva manera i en diversos àmbits, la nova notícia devastadora que ens arriba és la guerra entre Rússia i Ucraïna.  

Sovint, gestionar aquestes temàtiques amb els infants, que comprenen i veuen el món amb una mirada diferent dels adults, és complicat.

 

Des del GPM us volem donar alguns consells sobre com afrontar-ho:

  1. Cal escoltar-los amb atenció i paciència, investigar què saben sobre el conflicte. 
  2. Cal saber filtrar molt bé la informació i només dotar-los d’aquella que sigui veritable per no generar més angoixa del compte. 
  3. Cal adaptar molt bé les nostres paraules per tal d’explicar les situacions conflictives i donar-li la importància de que és una situació real.
  4. Cal acurar el context on hi ha el conflicte explicant que el nostre país no està en perill per no fomentar encara més por.
  5. Cal està informat del present sense està exposat en excés a les notícies.
  6. Cal preservar-los d’imatges o vídeos impactants en temes bèl·lics.
  7. Cal poder parlar del tema per fomentar un pensament crític i fomentar valors com la pau i la solidaritat.
  8. Cal conscienciar als infants en la possibilitat d’implicar-se en accions solidàries com recollida d’aliments, roba, medicaments perquè arribin als països que ho necessiten.
  9. Cal donar resposta a les seves preguntes o dubtes amb un llenguatge senzill i adaptat a la seva edat, amb paciència i empatia. 
  10. Cal tenir en compte una bona gestió emocional com a adults i oferir un espai perquè els infants puguin expressar-se lliurement, normalitzant i validant les seves emocions. 
  11. Cal tenir cura de no transmetre por, sinó tranquil·litat i assossec. És important remarcar la seguretat que tenen amb la família, lluny del conflicte. 
  12. Es poden treballar aquests aspectes a través del conte, una bona eina per a fer arribar informació als infants.

Esperem que aquests consells us siguin útils.

Si necessites assessorament personalitzat sobre aquesta qüestió o qualsevol altra qüestió, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres al 93 790 85 96. 

Aquest document ha estat elaborat per l’equip de Psicologia Infantil i Juvenil del Gabinet Psicològic Mataró.