“Si ho haig de demanar, ja no ho vull”

Expressions com aquesta són molt comunes al nostre dia a dia, i especialment en les nostres relacions socials, familiars i de parella. Amb això, assumim d’alguna manera que l’altre sap perfectament el que necessitem o pensem, i quan no ens ho proporciona, fins i tot ens enfurismem o frustrem, tornant-nos progressivament més exigents, i alimentant un malestar que es pot plasmar tant a nivell personal, com a la pròpia relació a través de diferents conflictes i discussions.

 

Difícilment ens plantegem que el problema o la dificultat, resideix possiblement en nosaltres, potser en una manca d’habilitats per comunicar el que pensem, sentim o volem, adoptant una postura generalment passiva, en la qual no ens dirigim als altres per por a molestar, a generar un conflicte, o que ens jutgin d’alguna manera. Oblidem que l’altra persona no té perquè pensar de la mateixa manera o necessitar el mateix, i si ens enfadem perquè no ens donen el que volem o creiem merèixer sense expressar-nos abans, l’altre no té perquè entendre-ho ni intuir-ho. Aquest biaix també se’l nomena inferència arbitrària, lector de ments, o error de l’endeví, els qual consisteix en treure conclusions en absència d’evidència empírica que les donen suport.

 

Com podem remediar-ho o millorar-ho? Doncs precisament expressant-nos. La comunicació és una de les millors eines, i si es cuida i treballa, pot ser en sí terapèutica. Comunicant el que volem, pensem i necessitem, d’una manera empàtica i educada, l’altra persona coneixerà i ens podrà entendre millor, i serà ella la que esculli com vol o pot actuar. Nosaltres podem saber el que volem però, si no ho expressem, els altres no tenen perquè saber-ho. L’Entrenament en Habilitats Socials, recolzat i validat empíricament per a patologies com l’Esquizofrènia o la Depressió, és una alternativa útil per treballar l’assertivitat. El benefici de la seva posada en pràctica va molt més enllà de cuidar i mantenir les nostres relacions, tenint una repercussió clara en el nostre estat d’ànim i autoestima.

 

Tots tenim els nostres desitjos i necessitats, i tot i que en certa part, pot ser legítim esperar certes mostres dels altres, els hem de facilitar el camí, ser assertius, i comunicar el que volem. D´aquesta manera donarem l´oportunitat d´oferir allò que esperem, i facilitarem que hi hagi una comunicació fluida, i per tant una relació sana.

 

Si vols conèixer més sobre aquest o qualsevol altre tema, posa’t en contacte amb el nostre equip de psicòlegs, a Mataró. Els professionals del nostre centre t’ajudaran a fer front a les dificultats que tinguis i a resoldre tots els teus dubtes. Truca’ns, t’atendrem encantats.