Recomanacions per a sortir de la depressió

Des del Gabinet Psicològic Mataró et proposem una sèrie de consells que has de posar en pràctica si desitges millorar el teu estat d’ànim.

Augment d’activitat física i social
Participi en activitats que li facin sentir-se millor. Per exemple, anar al cinema, anar al teatre, sortir a caminar per un parc, agafar la bicicleta per fer una passejada, realitzar una visita sorpresa a un amic o parent, o qualsevol altra cosa que ho entretingui o diverteixi. No s’atabali la millora en el seu estat d’ànim serà gradual. Veure la televisió i realitzar les tasques domèstiques no s’inclouen en aquest tipus d’activitats.
Fer exercici
Quan s’està deprimit és normal estar més passiu, caient en un cercle viciós de baixa autoestima i inactivitat, pobre autoimatge, sentiment d’indiferència i rebuig. Trencar aquest cercle costa un esforç. Fixi’s prioritats i faci fins a on li sigui possible. L’important és començar, i aprofitar el suport d’altres persones, sortir a caminar en companyia és un bon començament. Comenci ja, no ho postergui més. L’augment d’activitat física de qualsevol tipus li va a portar beneficis psicològics.

Nous interessos i activitats
Busqui un hobby que li faci sentir realitzat, alguna cosa que li apassioni. Alguns entreteniments són: col·leccions, bricolatge, manualitats, decoració, i per descomptat els esports, ballar…

Eviti parlar només de la depressió
Una cosa és esplaiar-se i una altra que es converteixi en un tema recurrent, és millor distreure’s de la tristesa. Parli d’altres temes més positius: de anecdotes divertides, del temps, d’esports o de les notícies.

Cercle social
Rocolzi’s en els seus amics íntims, persones en les quals pugui confiar, que sàpiguen escoltar i que siguin divertides. Persones així representa un factor protector contra la depressió, i contra el pensament distorsionat que l’acompanya.

Utilitzi la musicoteràpia
Escolti cançons positives, marxoses, que li ajudin a tirar endavant i li donin forces. Balli, canti a crits, salti, tiri lluny la seva tristesa.

Prengui el sol
A més d’aportar-li vitamina D el sol és un gran aliat que li ajudarà a lluitar contra la depressió, la llum solar incideix en certes activitats del cervell que tenen a veure amb l’humor de les persones. L’explicació és que els rajos UV augmenten la producció d’un neurotrasmissor , cridat serotonina, que està relacionat amb la sensació de benestar, la regulació del somni, la temperatura del cos i la conducta sexual.
És fàcil navegar quan el mar està en calma, però en la tempesta és on es forja un gran marí.

Escolti el que Rocky li diu al seu fill sobre la vida i segueixi el seu consell 
“…i vas ser creixent cada vegada més estupend. Era fantàstic poder observar-te, un privilegi. I quan et va arribar el moment de fer-te un home i afrontar el món, ho vas fer. Però en algun moment del trajecte vas canviar. Vas deixar de ser tu. Vas permetre que t’assenyalessin i que et diguessin que no serveixes. I quan va empitjorar tot vas buscar a qui tirar-li la culpa, a una ombra allargada. Vaig a dir-te alguna cosa que tu ja saps, el món no és tot alegria i color. És un lloc terrible i per molt dur que siguis és capaç d’agenollar-te a cops i tenir-te sotmès permanentment si no l’hi impedeixes. Ni tu, ni jo, ni ningú copeja més fort que la vida. Però no importa el fort que copeges sinó el fort que poden copejar-te. I ho aguantes mentre avances. Cal suportar sense deixar d’avançar. Així és com es guanya. Si el teu saps el que vals veu i aconsegueix el que mereixes però hauràs de suportar els cops. I no pots estar dient que no estàs on volies arribar per culpa d’ell , d’ella, ni de ningú. Això ho fan els covards i tu no ho ets. Tu ets capaç de tot. …”

Hi ha un proverbi rus que diu “caure està permès, aixecar-se és obligatori”.