Les reunions familiars tornen per Nadal

Les festes nadalenques són dies de tradicions i trobades familiars on afloren damunt la taula molts esdeveniments alhora, tant en l’àmbit individual com en l’àmbit familiar.

Existeixen tantes realitats com persones en el món, i existeixen tants conflictes com famílies d’arreu de les cases. Durant el Nadal és l’època on es fan més evidents alguns aspectes com per exemple el pas del temps. Any rere any poden haver-hi canvis en les cadires que s’ocupen al voltant de la taula; familiars que marxen, però d’altres que en poden arribar de nous al sistema (la filla que s’ha fet parella, la parella que ha tingut naixement…). En algunes famílies, els dinars familiars es poden donar quasi cada cap de setmana, i en altres una vegada l’any, per això aquests poden tenir encara més pes.

Potser ha sobtat la frase anterior de: “existeixen tants conflictes com famílies“, i aquesta afirmació no està lluny de casa vostre (evidentment,  amb diferents graus) i això succeeix perquè les famílies són grups de persones on cadascuna de les que el formen evolucionen en diferents direccions. A més, no són grups estàtics, és a dir, cada membre de la família es relaciona amb altres membres i es creen les noves unitats familiars. Per això, no tots els membres familiars estan relacionats pel vincle sanguini. L’arribada dels nous membres en aquestes unitats a vegades encaixen a la perfecció, i a vegades no; o bé, alguna separació matrimonial durant l’any crea una fragmentació important.

Segur que t’has trobat en alguna ocasió parlant amb la teva parella de quin dia vas a casa els pares, quin dia a casa els sogres, la família que reclama passar els dies amb el nen que acaba de néixer, suant la gota grossa perquè veus a venir els comentaris de cada any, anticipant-te a com reaccionaràs quan vegis al tiet amb el qual no tens relació…

El Nadal, moments d’il·lusió, però també de gran enyorança, de pèrdues i melancolia, i és possible que en alguna trobada et faci especialment mandra, o inclús et generi certa ansietat pels motius que sigui.

Cal recordar que el més rellevant quan entrem a la vida adulta, és la família que hem creat. La parella amb la qual volem construir una vida i potser aquesta vida és diferent del que han fet els nostres pares i avis. Si hi ha dinàmiques més “disfuncionals”, pots separar internament del que et pertany a tu i del que no et pertany a tu com a adulta.

I per això us recomanem…

  • Parlar molt amb la parella i arribar a acords. Probablement, els dos haureu de cedir per ambdues bandes, mirant d’arribar a un equilibri.
  • Donar valor a altres coses de Nadal, que per tu o que amb la teva parella siguin valuoses: sortides per Nadal, celebració i trobades amb amics, prioritzar descans i temps a casa…
  • Els límits també calen per Nadal, acorda’ls abans d’anar a un dinar. Pots pactar l’hora de marxar i acotar sobre quins temes que no parlareu.
  • En funció de quin moment vital estiguis, i de quina sigui la situació que t’envolti en l’àmbit familiar, s’haurà de prioritzar el benestar emocional propi i la salut mental. Que un any no hi puguis assistir no vol dir que més endavant no es pugui fer diferent.

Les trobades Nadalenques poden ser, per tant, festes que generin un canvi en el nostre estat d’ànim, generar certa tensió i malestar o bé ens facin obrir algunes ferides. En alguns casos les persones necessitem abordar aquest tema del qual socialment no es parla de manera tan oberta.

El nostre centre de psicologia i psiquiatria, situat en el centre de Mataró, realitzem teràpia presencial i online i et podem ajudar en aquest tema i molts altres. Si tens algun dubte, pots trucar-nos i estarem encantats d’atendre’t.