Superar la depressió després de vacances
1 Què és?
La depressió post-vacacional és una síndrome que experimenta molta gent en finalitzar les seves vacances i reincorporar-se als seus llocs de treball. Encara que els psicòlegs i psiquiatres no es posen d’acord sobre si ha de considerar-se com a tal, es tracta d’una síndrome que sol presentar uns símptomes molt semblats als d’una depressió clínica: sensació d’apatia, descoratjament, irritabilitat, dificultat per relacionar-se amb els altres, insomni, etc. En casos greus pot arribar a provocar estats d’ansietat, trastorns digestius i taquicàrdies.
2 Per què es produeix?
El principal causant de la depressió post-vacacional és la volta al treball després d’un perllongat període de vacances, encara que el canvi en els horaris i la modificació de les hores de somni contribueixen també. Els dies d’oci i gaudi donen pas a les llargues jornades laborals i a les responsabilitats, per la qual cosa és lògic i normal que una persona se senti una mica desanimada. El veritable problema sorgeix quan aquesta sensació de descoratjament generalitzat es perllonga massa en el temps, per norma general durant més de dues setmanes.
3 Pren-te el primer dia amb filosofia
De res et servirà lamentar-te i amargar-te sense sentit. En lloc de pensar en el ben que t’ho vas passar en vacances i el dur i trist que resulta estar de tornada en el treball pren-te el teu primer dia de treball com una jornada laboral més. Així aconseguiràs llevar-li dramatisme a l’assumpte. D’altra banda, no oblidis que la volta al treball no només suposa una volta a les responsabilitats i a les exigències, sinó que també és un retrobament amb els companys i amics. Pregunta’ls sobre les seves vacances i explica’ls com t’ha anat a tu en les teves. Et sentiràs molt millor i estrenyeràs llaços amb ells.
4 A poc a poc.
No esperis arribar al treball i començar a treballar a preu fet des del primer moment, pren-te el teu temps per posar-te al dia amb el que vas deixar pendent abans d’anar-te de vacances i del que ha ocorregut mentre estaves fos. Fet això organitza’t, marca’t una línia de treball i uns objectius a aconseguir en la teva primera setmana de treball. Veuràs que, a poc a poc, aniràs recuperant el ritme de treball al que estaves acostumat abans d’anar-te de vacances. Si encara així veus que et costa una mica acostumar-te una altra vegada al treball, no desesperis, no ets l’únic que està passant per aquesta situació. Quan et vulguis adonar ja no sentiràs aquesta sensació de desassossec cada vegada que hagis d’anar a treballar.
5 Marca’t nous objectius i il·lusions.
Tornar al treball i caure en la dissort que encara et queden molts mesos per a les properes vacances és un error que només farà que et deprimeixis encara més. Pensa que pots aprofitar els caps de setmana, que el calendari laboral està poblat de dies festius i que pot ser que fins i tot et quedi algun que un altre dia lliure per gaudir. Marca’t projectes i metes que aconseguir a través del treball, faran que acudeixis al teu lloc de treball amb la il·lusió pròpia de qui persegueix un somni.
6 Intenta millorar les coses al treball.
Un cap despòtic, un company al que no suportes, una cadira sobre la qual asseure’s que et destrossa l’esquena, etc. Encara si un té la immensa sort d’estar enamorat del seu treball sempre hi haurà coses que no siguin del seu grat. Si aquest és el teu cas posa’t a la feina per canviar allò que no t’agrada. Ningú et garanteix que ho vagis a aconseguir, però almenys et quedarà la satisfacció d’haver-ho intentat. Estableix fluxos de comunicació més fluïts, fes que el teu punt de vista sigui escoltat i tingut en compte, si alguna cosa no et sembla ben fes-ho saber. Et sentiràs molt més implicat en el teu treball, i això farà que la volta al mateix no es faci tan costosa.
7 El dia té moltes hores!
Has de comprendre que el dia té 24 hores, i que el teu treball només t’ocupa una tercera part del mateix. Així que quan hagis acabat la teva jornada laboral, dedica la resta del dia a practicar activitats que són del teu grat o per estar amb els amics o amb la família. És necessari complir amb les responsabilitats, però també ho és satisfer les necessitats d’oci i descans. Si tens això en compte al llarg dels primers dies després de la teva volta al treball aconseguiràs que aquesta es faci molt més suportable. També és important que sàpigues no portar-te el treball a casa. Passar-te la tarda atabalat pel que t’espera en el treball l’endemà és igualment inútil i estresante.
8 Has pensat a practicar esport?
Està demostrat: practicar esport de manera regular no només és bo per a la salut sinó que també contribueix a combatre l’estrès. Sortint a córrer en les teves estones lliures o apuntant-te a un gimnàs aconseguiràs trencar amb la monotonia que puguis experimentar en el teu treball i guanyaràs en salut i energia. No hi ha dubte, l’esport és un dels teus millors aliats per combatre la depressió post-vacacional.
9 Què és per a tu el treball?
Molta gent no s’adona de la veritable importància del treball. És una manera de realitzar-se personalment, una forma de prestar un servei útil a la societat a la qual es pertany i un procés en el qual mai es deixa d’aprendre. Si un és capaç de comprendre això deixarà de contemplar la volta al treball com una obligació. D’altra banda, també és important adonar-se que la vida no només és treballar, és més, el treball, en el fons, no és més que un mitjà per guanyar-se la vida. No estàs lligat al teu treball, no ets un esclau del mateix, treballes per poder viure i para, a més d’altres coses, poder pagar-te les vacances que acabes de gaudir.
10 Adopta una mentalitat positiva.
Aquest pot ser que sigui el pas més important de tots. Accepta la realitat, accepta el fet que ja has tingut el teu temps per descansar i que ara toca treballar. Pensa que hi ha moltes persones que no tenen la sort de tenir un lloc de treball esperant-los a la volta de les vacances. Afronta les responsabilitats i intenta realitzar-te personalment fent el teu treball tan bé com sigui possible, i fes-ho tot amb un somriure. Somrient no només seràs feliç, sinó que a més faràs més feliços als quals t’envolten i crearàs un millor ambient de treball.