Tècniques per a gestionar l’estrès

L’estrès és la resposta física, psíquica i emocional davant condicions internes o externes que afecten l’equilibri de la persona. Per tant, qualsevol fet positiu o negatiu que generi una resposta emocional, pot ser causant d’estrès.

El naixement d’un fill, un matrimoni, la pèrdua del treball, la mort d’un familiar, problemes econòmics o situacions menors com esperar massa temps en una fila, són factors que poden desencadenar estrès en les persones depenent del significat que se li assigni a aquestes experiències de vida.

Les persones amb un alt nivell d’estrès es caracteritzen per ser impacients, competitius, viuen de manera precipitada, sempre estan fent coses per obtenir el reconeixement, són incapaços de delegar responsabilitats, racionalitzen les seves emocions, s’involucren en més activitats de les quals poden abastar, no saben dir que ‘no’ i són perfeccionistes i intolerants.

Per reduir l’estrès la psicòloga lliura algunes recomanacions:

– No treballi més de 10 hores al dia.
– Descansi entre tasques: Donar-se el temps per esmorzar o anar al bany.
– Practiqui algun passatemps o hobbie.
– Dormi entre set i vuit hores diàries. Una persona que no dorm bé, l’endemà camina irritable.
– Eviti l’ús de drogues per prevenir l’estrès. Les pastilles per dormir o tranquilizantes, produeixen efectes secundaris i dependència.
– Planegi cada any vacances lluny del treball.
– Planifiqui el treball. Faci una sola cosa alhora.
– Estableixi un ordre de les prioritats.
– Aprengui a negociar, conversar, perdonar i perdonar-se.
– Defineixi objectius reals i assolibles en la vida.
– Realitzi exercicis alliberadors d’estrès com ballar.
– Doni’s temps per a l’amor, afecte i amistat.
– No oblidi mai de riure.
– Gaudi de la vida en forma sana.

– Tècniques de Relaxació

L’adequat ús de la respiració és un dels mètodes de relaxació que més s’utilitzen per alleujar l’estrès, ja que permet que la ment estigui conciente i activa. Però perquè resulti efectiva, n’hi ha prou amb intentar practicar-la dues vegades al dia per 10 minuts cada vegada.

Aprendre a controlar la respiració és un mètode fàcil i ràpid, que li permet disminuir l’activació fisiològica de l’organisme i l’ansietat. Així també, el ioga, la aromaterapia, hipnosis o l’exercici físic, són tècniques que li ajuden a relaxar-se en situacions d’estrès.

Una tècnica molt coneguda és la ‘Relaxació Progressiva de Jacobson’, la qual consisteix a contreure i relaxar progressivament els músculs del cos des dels peus al capdavant, tibant cada grup de músculs entre cinc i deu segons per després deixar anar pel mateix temps.

Per millorar la nostra qualitat de vida i aprendre a manegar les situacions d’estrès, ja sigui en situacions positives o negatives, és important ser més optimistes. Hi ha situacions en les nostres vides que no es poden canviar ni controlar, per la qual cosa cal prendre’ls com a part de la maduració, creixement i desenvolupament personal i espiritual.