Tècniques per combatre l’ansietat

Què és l’ansietat?

L’ansietat és un estat de la persona, un estat que té a veure amb factors interns i externs. Moltes vegades sol ser difícil explicar perquè una persona pateix d’ansietat ja que la mateixa respon a situacions que es troben amagades darrere d’unes altres. La veritat és que l’ansietat és un fenomen que pot tractar-se. La persona ansiosa pot millorar la seva qualitat de vida, relaxar-se i afrontar les situacions d’una altra manera. Una persona ansiosa és súper activa, intenta fer tot ràpidament, apurada i sense pauses. És freqüent que l’ansietat provoqui dificultats relacionades amb l’alimentació, ja que les persones ansioses devoren el menjar sense preocupar-se per digerir els aliments de manera tal que no provoquin cap complicació en la salut.

Una altra característica de les persones ansioses és que revolucionen a aquells que les envolten. Una persona ansiosa probablement tingui problemes en relacionar-se amb persones que no ho són, ja que aquestes últimes realitzen les seves activitats de manera més lenta, la qual cosa pot enaltir a aquelles persones que pateixen d’ansietat.

És freqüent que una persona ansiosa mogui les seves cames constantment quan es troba asseguda, que respongui les preguntes abans que les hi facin, que es desesperi quan el trànsit està embussat, és a dir, una infinitat de situacions que a la llarga acaben perjudicant a la persona. Les persones ansioses pretenen tenir el control de la situació en tot moment, quan ho perden es desesperen i busquen sortides que no sempre són les més aconsellables.

L’ansietat és un problema que pot ser tractat de moltes maneres. Existeixen tècniques corporals i mentals com el ioga que poden contribuir. No obstant això, el més important de tot és adonar-se de la situació, entendre que es tracta d’ansietat i que el millor és buscar ajuda professional. Cal tenir en compte que l’ansietat impedeix recordar qüestions que tenen a veure amb l’específic, es queda únicament en el general i es relaciona amb la impossibilitat de parar atenció a qüestions importants. La pèrdua d’informació i dades que resulten interessants és molt freqüent en les persones ansioses. Una persona ansiosa pot entendre les coses fàcilment, però després li serà molt difícil recordar-les i poder explicar-les davant les altres persones.

COM COMBATRE L’ANSIETAT: ADONAR-SE DE LA SITUACIÓ

Adonar-se de la situació no és cosa massa complicat, no requereix estudis mèdics, ni radiografies. Simplement n’hi ha prou amb identificar certes actituds que anteriorment esmentem. L’ansietat és alguna cosa molt comuna en les persones, sobretot en els temps que corren on les pròpies activitats del sistema tornen a les persones apurades, descurades i súper ràpides. Malgrat això, és important saber apartar-se del moment de la vorágine de les ciutats i trobar tranquil·litat i moments de relaxació en diferents tipus d’activitats.

Trobar el valor d’altres coses, tals com les persones que ens envolten o els paisatges, és important per allunyar-se d’aquelles qüestions que causen ansietat, tals com els permanents exàmens als quals estem exposats en la vida, els problemes econòmics i polítics, etc.

El menjar és summament important per tal de controlar l’ansietat. Menjar bé és ser saludable. Per això és recomanable cuidar els menjars, cuidar els temps i els descansos. Si vostè nota que les 24 hores del dia no són suficients per realitzar totes les activitats, llavors és moment que prioritzi algunes per sobre altres i aquelles que no són tan importants és millor deixar-les de costat en benefici de la pròpia salut. És important saber desaccelerar, realitzar les activitats més lentament.

És important saber que l’ansietat ha d’aparèixer en algun moment de la vida, en algunes persones l’ansietat apareix amb més freqüència que en unes altres. El problema de com combatre l’ansietat passa a ser un problema sobre com bregar amb l’ansietat. En tot cas, l’ansietat és com la por. És un fenomen que tard o d’hora ens afectarà i és molt difícil arribar al punt en el qual no es té ansietat, o no es té por. Del que es tracta és aprendre a viure amb tots dos sentiments, aprendre a portar una vida que no es vegi afectada per l’ansietat, una vida que es preocupi per els qui estan al voltant, però també per un mateix.

Símptomes a tenir en compte sobre com combatre l’ansietat

L’ansietat i el sistema nerviós van de la mà, per tant, les problemàtiques ocasionades per l’ansietat repercuteixen en el sistema nerviós de manera tal que pot sorgir algunes complicacions de major dificultat. Alguns dels símptomes més comuns són tensions, tan en l’espatlla com en el coll i l’esquena. A més, problemàtiques al moment de respirar i visió borrosa. Pressió en el pit, taquicàrdia, són altres símptomes relacionats amb l’ansietat. D’altra banda, algunes persones amb ansietat poden sentir nusos a l’estòmac, suar constantment, sentir formigueig a la mans, ser inestables i tenir les cames entumides.

Moltes persones recorren a diferents hàbits que semblen disminuir l’ansietat però no fan més que agreujar-la. Aquests hàbits, tals com el consum d’alcohol o el cigarret, produeixen un efecte perjudicial a llarg termini. En l’instant que la persona consumeix alcohol o fuma un cigarret, és cert que l’ansietat disminueix, però és una cosa momentània, que dura amb prou feines uns minuts i que després d’acabat l’efecte, únicament contribueixen a augmentar l’ansietat i els nervis.

D’altra banda, moltes persones recorren a evitar tot tipus de situacions que produeixen ansietat. Això és saludable quan el que es fa és canviar completament el ritme de vida. Però si la persona solament evita les situacions per un moment determinat, pot perdre el costum de’afrontar certes activitats i en un futur no tan llunyà això pot ser molt més greu.

La persona que té ansietat sobredimensiona els seus problemes, això és molt comú, la preocupació exagerada que fa que sempre s’esperi el pitjor de les situacions. És freqüent relacionar els problemes amb males condicions físiques, crear-se malalties que no es tenen. La persona ansiosa suposa que reaccionarà de manera ansiosa, això produeix que efectivament el nerviosisme aparegui i amb major força que en una persona que no pateix d’ansietat. Es genera un cercle viciós del com és difícil sortir, però per res impossible.

Hi ha molts factors que causen l’ansietat, les persones es veuen afectades per diversos elements que fan aparèixer característiques nervioses. L’acumulació de petites situacions és un detonant d’ansietat, per això és important anar resolent els problemes a mesura que van apareixent. A més, moltes vegades les persones són ansioses a causa d’una situació que no poden controlar, una situació que apareix com a desagradable i inesperada. L’ansietat també pot sorgir a causa de la tendència de la persona de reaccionar de manera exagerada enfront de situacions que no mereixen semblant reacció.

En definitiva i com dèiem anteriorment, el primer pas és adonar-se que es té ansietat. Després, prendre coratge per començar a enfrontar-la. Solucionar el problema de l’ansietat és una cosa possible, però no es resol d’un dia per a l’altre. L’ansietat es combat transformant les pràctiques quotidianes, consultant amb altres persones i sobretot amb especialistes de la matèria. L’ansietat és una cosa comuna, però pot arribar a ser molt perjudicial en alguns casos. Incorporar nous hàbits relacionats amb el menjar, el treball, la família, és fonamental per començar a superar a ansietat.

Què fer amb els primer símptomes d’ansietat

El primer que cal fer és descartar la possibilitat que existeixi en el nostre organisme una malaltia orgànica. Això és fonamental per passar a combatre l’ansietat. Quan ja sabem que la nostra problemàtica és de l’ordre del psicològic, llavors començarem a tractar els símptomes. El primer és veure el descans que tenim, les hores que dormim, els horaris que maneguem. Després veurem el nostre estil de vida sedentari o nòmada? Si estem tot el temps asseguts, llavors haurem d’avaluar la possibilitat de sortir a fer una mica d’exercici.

Posteriorment haurem d’avaluar com afrontem els problemes, què fem amb les situacions diàries que ens afecten. Les persones ansioses estan tot el temps anticipant els fets, pensant una vegada i una altra en el que pot arribar a passar. Si tenim pessigolleig a les mans i som ansiosos, és possible que estiguem enfront d’un brot d’ansietat. Per contrarestar això haurem de recórrer a la respiració diafragmàtica, lentament, contenint l’aire en inspirar i expirant-ho lentament.

També podem perdre l’equilibri. Aquí haurem de centrar la nostra atenció en l’exterior, veure alguna cosa de lluny, tractar de localitzar-ho, no centrar-nos en el nostre ésser. Són exercicis simples que ajuden i molt. El mateix podem fer amb els sons, tractar d’escoltar més enllà del que ens envolta.
L’important és sempre buscar un estat de relaxació, que ens permeti sortir de l’ansietat, del vertiginós, del que estem acostumats.

www.comocombatirlaansiedad.org/