L’alcohol és la tercera causa mundial de malalties i lesions

L’alcohol és la tercera causa mundial de malalties i lesions, a pesar que la majoria de persones s’absté de consumir-lo, tal com mostra una recerca realitzada pel Centre per a l’Addicció i Salut Mental de Toronto (Canadà). Aquest treball, que ha estat publicat a les pàgines de la revista Addiction, demostra que el consum de begudes alcohòliques «ha estat la causa de més de 200 malalties i lesions diferents».

Així ho explica l’autor principal de l’estudi, Kevin Shield. Per a l’expert, aquesta dada significa que no només es produeixen les patologies o lesions típiques, com «la cirrosis hepàtica o les produïdes per accidents de trànsit», sinó que també és causa d’altres com «diversos tipus de càncer, entre ells, el de mama».

Un dels països que destaca és el propi Canadà, on els seus ciutadans ingereixen alcohol en un índex «més d’un 50 per cent superior a la mitjana mundial», explica. No obstant això, els que més beuen alcohol són els europeus i els ciutadans de determinades parts de l’Àfrica subsahariana, ja que aquests consumeixen alcohol amb freqüència i en grans quantitats, la qual cosa els porta a intoxicacions o «borratxeres perllongades», assenyala Shield. Per contra, els ciutadans que menor quantitat d’alcohol beuen en mitjana són els residents «en el nord d’Àfrica, Orient Mitjà i Àsia del Sud», sosté.

Actualment només superen a l’alcohol com a causes de malalties i lesions «la pressió arterial alta i en consum de tabac», afirma l’expert. Per això, recomana «millorar les polítiques de control de l’alcohol».