Tècniques per a Respondre als Atacs Verbals

Al llarg de la nostra vida, molts de nosaltres ens hem trobat davant de situacions complexes de comunicació en què hem rebut atacs verbals sense saber com reaccionar.

Les agressions verbals afecten més les persones que no són de reacció ràpida, que es queden sense paraules i “congelades” davant de comentaris nocius. En no trobar la resposta adequada fins que ja ha transcorregut la situació, comencen a sentir frustració, pena i ràbia. Per tant, és important aprendre a replicar l’agressor de manera enginyosa i original.

Bárbara Berckhan, experta en tècniques de comunicació, ha creat un mètode propi molt pràctic i eficaç en què proposa diverses tècniques de comunicació perquè no et quedis sense paraules.

A continuació, en mostrem algunes, que incorporen elements de la comunicació verbal i no verbal.

 1. Identifica els signes de “buit de poder”:
  • Postura corporal cohibida, lleugerament inclinada i amb la caixa toràcica enfonsada.
  • Espatlles encongides, no contacte visual, braços i llits enganxats al cos.
  • Substitueix aquests signes per: no encongir-se, buscar el contacte visual, ser amable sense ser submís, expressar clarament allò que vols i allò que no, no suplicar per ser comprès.
 2. Construeix tu “escut protector” per mantenir la teva calma i equilibri emocional davant de situacions d’atac verbal:
  • Recorda una situació en què vas ser capaç de mantenir la calma davant d’una situació irritant. Recrea mentalment aquesta situació i s’imagina que l’impacte negatiu s’esfuma fins a desintegrar-se.
  • Connecta amb la sensació que pots protegir-te a través teu escut simbòlic, el qual t’embolica de cap a peus, total i completament.
  • Imagina que a través teu escut pots veure i sentir amb claredat tot el que passa a l’exterior.
  • Crea una frase que et serveixi com un mantra associat a tu escut per potenciar el seu poder, com ara: “Això no em correspon a mi”, “Això no va amb mi”.

Al nostre Centre de psicologia i psiquiatria, Gabinet Psicològic Mataró, comptem amb un equip de professionals altament qualificats en aquesta temàtica i moltes altres. Si creus que et podem ajudar, estarem encantats d’atendre’t.