Descobreix com cuidar de la teva salut mental

Descobreix com cuidar de la teva salut mental a Gabinet Psicològic Mataró! Els mecanismes de defensa i el seu impacte en el teu benestar diari.

En la nostra vida quotidiana, ens enfrontem a reptes emocionals i situacions estressants que requereixen protecció. Els mecanismes de defensa són estratègies psicològiques automàtiques que utilitzem per fer front a amenaces percebudes i reduir l’ansietat, protegint la nostra autoimatge.

És crucial comprendre aquests mecanismes i aprendre a identificar quan es converteixen en un problema per mantenir una bona salut mental. Tot i que proporcionen alleujament temporal, no sempre són la millor manera d’enfrontar reptes emocionals a llarg termini.

Alguns mecanismes de defensa inclouen:

 1. La Represió: Amagar pensaments dolorosos a l’inconscient, podent causar problemes psicosomàtics o manifestar-se en malsons.
 2. La Projecció: Externalitzar pensaments no desitjats en altres, comú en nens i persones amb dificultats per acceptar sentiments de culpa.
 3. El Desplaçament: Redirigir emocions a una altra persona o objecte per alleujar l’ansietat, com expressar ràbia en conduir després d’un mal dia.
 4. La Sublimació: Canalitzar impulsos inacceptables cap a activitats constructives, comú en persones amb trastorns addictius que es converteixen en terapeutes.
 5. La Negació: Rebutjar la realitat d’aspectes dolorosos, com la fase de negació en processos de dol.
 6. La Racionalització: Construir justificacions lògiques per explicar comportaments difícils d’acceptar.
 7. La Regressió: Tornar a estadis més infantils en situacions de malestar.
 8. La Dissociació: Desconnectar la ment de si mateixa davant situacions traumàtiques, podent derivar en un trastorn dissociatiu.

¿Quan es converteixen en un problema?

 • Si afecten la teva qualitat de vida.
 • Si són massa inflexibles o rígids.
 • Si s’utilitzen de manera extensa o excessiva.

Si experimentes comportaments poc adaptatius, malestar psicològic, patrons de comportament destructius o dificultats per enfrontar conflictes, és recomanable buscar ajuda. A Gabinet Psicològic Mataró, oferim teràpia presencial i en línia. Contacta’ns per obtenir suport i cuidar del teu benestar mental!