Com ajudar algú amb Pensaments Suïcides

El suïcidi és una problemàtica que afecta moltes persones a Espanya. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, cada dia es registren 11 casos de suïcidi al país. Aquesta realitat requereix que estiguem preparats per abordar-la de manera adequada i compassiva.

Quan algú proper expressa pensaments suïcides, és crucial actuar de manera ràpida i compassiva. Contrari a la creença popular, parlar sobre el tema no incita a l’acte suïcida, sinó que pot reduir el risc en permetre que la persona expressi les seves emocions i els seus pensaments.

Per ajudar algú amb ideació suïcida, és important mostrar comprensió i afecte, però també és fonamental fer preguntes directes per avaluar el risc. Algunes preguntes que podeu fer inclouen:

  • Has pensat en la mort?
  • Has intentat fer-te mal o pensat en el suïcidi?
  • Has ideat un pla per fer el suïcidi?
  • Tens accés a mitjans per fer-te mal, com ara pastilles o armes

A més, és crucial estar atent als senyals d’alarma que podrien indicar un risc imminent de suïcidi, com ara comentaris negatius sobre si mateix, canvis extrems d’humor o comportaments de risc.

En cas que la persona hagi intentat suïcidar-se, és essencial actuar ràpidament. No la deixis sola, truca als serveis d’emergència i, si és possible, acompanya-la a l’hospital més proper.

Al nostre centre de psicologia a Mataró, comptem amb professionals qualificats que poden ajudar-te a entendre i abordar aquest tipus de situacions de manera adequada. No dubtis a contactar-nos per rebre ajuda i orientació.

Maria Zubia del Barri
Psicòloga