Dia mundial de l’abraçada

Les persones som, en essència, éssers socials. Creem, mantenim i enfortim vincles amb els altres, i això ens proporciona seguretat, afecte, companyia, intimitat… Al costat d’això, ens ajuda a crear-nos una imatge tant de nosaltres mateixos com del nostre entorn, i ens proporciona les bases per desenvolupar-nos a través de la interacció. La comunicació no verbal és essencial per a fer-ho, i un dels gests més potents són les conductes d’aproximació, i entre elles, l’abraçada.

 

Avui dia 21 de gener es considera el dia mundial de l’abraçada. Com a tal, suposa una mostra innata d’amor o un tipus de salutació, i pot ser quelcom relativament neutre, o molt positiu a nivell emocional. D’aquesta manera, mai no és associat a res negatiu. Així, és una via per estrènyer la connexió amb una altra persona, demostrar-li el nostre afecte, fer-li saber que som aquí, i que la nostra relació és incondicional. És utilitzat tant per donar o transmetre bones notícies (p.ex., quan rebem una molt bona notícia i volem compartir-la amb els nostres més propers), com per ajudar-nos a enfrontar situacions negatives, i especialment la tristesa. En aquest segon cas, l’abraçada ens facilita alleugerir el dolor i alliberar-nos, en part, del malestar. A nivell psicobiològic, els experts emfatitzen la seva rellevància per alliberar les famoses hormones del plaer, l’amor i la felicitat, com són l’oxitocina, la dopamina o la serotonina, permeten que ens impregnem d’emocions positives.

 

Per contra, la seva manca o escassetat pot ser una de les principals causes de desenvolupament de problemes emocionals, com ara la depressió. En aquest sentit, s’ha descobert que suposa una necessitat per a l’ésser humà, variant entre 4 i 5 abraçades diàries per als adults, a unes 12 per als nens segons l’organització Free Hugs. Això té part de la seva explicació en el fet que els humans, triguem molt a començar a caminar en comparació amb altres animals, i durant tot aquest període, és l’abraçada la que ens proporciona el principal contacte físic i garanteix la nostra supervivència, ajudant a el nostre cervell a desenvolupar els enllaços afectius. Per això, quan això, per circumstàncies diferents, no es dóna, estem privats d’una de les armes més potents del nostre cicle vital.

 

Des de fa un temps ens trobem patint una situació que ens ha obligat a allunyar-nos dels nostres éssers estimats, havent de reduir i pràcticament eliminar el contacte físic. Frases com “tornarem a abraçar-nos” han cobrat especial importància i s’han fet virals, evidenciant la seva rellevància i com podem trobar-ho a faltar quan ens en priven.

 

Per tot el que hem comentat, avui és un dia per reflexionar i prendre consciència de la seva importància. Donar i rebre abraçades pot ser quelcom aparentment simple, però moltes vegades ho infravalorem, ho subestimem, quan, si ho pensem, és el primer que rebem a la nostra vida.

Al nostre centre de psicologia clínica d’adults i infanto-juvenil, podràs obtenir informació sobre aquest o qualsevol altre tema que t’interessi. No ho dubtis i contacta amb nosaltres, serà un plaer atendre’t.