Trastorn d’Ansietat per Enfermetat o Hipocondria

Els trastorns relacionats amb símptomes somàtics engloben una sèrie d’alteracions heterogènies que comparteixen la manifestació de problemes relacionats amb el cos (dolor, fatiga, símptomes motors…), preocupació diversa sobre aquests i malestar emocional accentuat (en forma d’ansietat principalment). Així, la “somatització” es podria descriure com la tendència a experimentar i expressar malestar psicològic en forma de símptomes somàtics que el subjecte interpreta erròniament com a signe d’alguna malaltia física severa i, en conseqüència, sovint sol·licita assistència mèdica per a ells.

 

Dins d’aquests hi ha la Hipocondria o Trastorn d’Ansietat per Enfermetat. Tot i que tots podem tenir una idea de la seva caracterització, els manuals diagnòstics la defineixen com la preocupació per patir o contraure una malaltia greu, que s’acompanya d’un grau elevat d’ansietat sobre la salut, i de comportaments excessius com anar repetidament al metge, o evitació. A més, és important destacar que en aquesta patologia no hi ha símptomes somàtics o, si hi són presents, són únicament lleus. I si hi ha afecció mèdica real, la preocupació es considera excessiva. Afecta a entre un 1,3 i un 10% de la població, presentant una prevalença similar entre homes i dones. A més, acostuma a iniciar-se a l’edat adulta mitjana primerenca, amb tendència cap a la cronificació. Junt amb això, com a factors de risc s’ha destacat la presència d’estrès vital accentuat, i les experiències d’abús o malaltia greu durant la infància.

 

D’aquesta manera, la persona, davant el mínim símptoma físic o qualsevol estímul que impliqui connectar amb la possibilitat de patir alguna patologia, entra en una espiral negativa, en què realitza una interpretació magnificada a causa de la por de patir una enfermetat, fet que produeix una sèrie de símptomes d’ansietat que poden alimentar la idea que alguna cosa està malament al cos, tancant el cercle. Per això, el tractament haurà d’anar encarat a treballar, no només l’elevada activació amb tècniques de regulació emocional i de gestió de l’ansietat, sinó la part cognitiva; és a dir, tots aquells pensaments que assalten aclaparadorament la consciència i que ens porten a realitzar hipòtesis cada cop més significatives.

La Teràpia Cognitiu-Conductual és una alternativa molt eficaç i amb nivells elevats d’evidència per a la Hipocondria. Hi ha diferents programes proposats per diversos autors (Kellner, Salkovskis, Barsky…) que han mostrat clarament la seva utilitat. Al Gabinet Psicològic Mataró trobaràs professionals amb aquesta i altres especialitats que et permetran obtenir ajuda i informació per al que necessitis. No ho dubtis i contacta amb nosaltres, t’ajudarem.