Les xarxes socials (plaer o competència?)

Coneixes algú que no tingui cap aplicació al seu telèfon mòbil? Ho estàs pensant oi? Potser la mare, el pare, o l’avi… Però ja és el 97,5% dels joves que utilitzen diàriament alguna aplicació mantenint-los connectat amb el món virtual a través d’algunes aplicacions com Instagram o Tik-Tok. I no estem parlant d’un passatemps puntual, o un ús estratègic d’Instagram per desconnectar un moment, sinó que estem parlant de fer servir aquestes aplicacions com una font motivadora per realitzar més coses o inclús una eina per donar a conèixer un estil de vida en concret.

La nova era virtual, ha vingut per quedar-se, però, sabem realment l’impacte que pot generar en les vides dels adolescents i no tan adolescents? És “escandalós” la quantitat d’informació que entra per als nostres ulls, la quantitat d’imatges que es penetren a les nostres retines sense quasi adonar-nos-en.

A poc a poc hem anat adquirint un hàbit inconscient de comparar-nos amb la resta de persones en molts nivells: comparem des del més petit detall fins al més gran: des de la roba que fan servir els més “famosos”, fins a les activitats que han fet alguns amics teus, fins a ideals de vida que es colen i es filtren dins nostre. Cada vegada sembla més “frustrant” això de quedar-te un diumenge a casa descansant, o el simple fet de no fer res.

I és que cada vegada més, és més fàcil arribar a distorsionar la realitat perquè hi ha certs ritmes de vida que no tots podem assolir, i que potser estan una mica lluny de poder-los duu a terme. Per això, molts de nosaltres tenim la necessitat de mostrar una part d’aquesta, encara que quedi lluny de la vivència.

Tot aquest conjunt pot arribar a crear, inclús, una competència o rivalitat entre amics, entre coneguts, o inclús familiars, arribant a voler mostrar part de la vida amb una intenció amagada de generar admiració. Per tant, fem una activitat pensant en gaudir 100% o a vegades l’hem arribat a fer per buscar un “like”? És difícil reconèixer que en algunes ocasions, darrere d’una foto hi ha una necessitat de mostrar, juntament amb: problemes d’autoestima, falta de motivació, crisis d’identitat, recerca de validesa externa… i no podem descuidar, que l’ús inadequat d’aquestes eines també poden arribar a generar una addicció a les pantalles creant així: simptomatologia ansiosa i depressiva, distorsions cognitives i problemes importants en l’alteració de la son, juntament amb sensacions importants de soledat.

Què podem fer, doncs, davant d’aquest ús inadequat del telèfon i les xarxes socials?

El més important per començar a regular aquest aspecte és:

  • Ser-ne conscient. Alguns de nosaltres, ens pot ajudar, inclús, mirar el temps que ens passem al dia connectats a les xarxes. (En el mateix mòbil hi ha una opció concreta que ho comptabilitza).
  • Fer un repàs o un registre de les activitats que has dut a terme al dia i introduir noves activitats motivadores.
  • Fer una llista d’activitats motivadores que no estan introduïdes en el teu dia a dia i començar a fer planificació d’aquestes.
  • Cal proposar una desintoxicació conscient de les xarxes socials i inclús de l’ús d’aquesta eina (aquest punt també inclou l’ús diari dels Whatsapp i els pertinents grups). En aquest procés, personalment també recomano, almenys durant un temps concret, no penjar cap fotografia a les xarxes per tornar a posar de nou el focus en la intenció personal de desconnectar.
  • Calendaritzar, sobretot a l’inici, la nova rutina i la introducció dels nous hàbits. (mirar que siguin objectius clars, específics, assumibles i fer una introducció progressiva i treballar amb la mateixa força de voluntat).

Certament, estem vivint noves maneres de comunicar-nos i de relacionar-nos, però no podem oblidar els beneficis psicològics i físics que aporta el contacte directe amb els nostres. Perquè recorda:  si realment estàs en bona companyia i en una bona conversa, no et caldrà mostrar-ho, et centraràs a viure’ho.

A les sessions de teràpia tant presencial com online que es realitzen al nostre centre també ho treballem, per això si teniu algun problema relacionat amb aquest article, podeu demanar cita amb el nostre equip escrivint un email a: info@gabinetpsicologicmataro.cat o bé trucant al 937968596; estarem encantats d’atendre’t i acompanyar-te.