La temporada nadalenca, en la seva essència, evoca alegria, amor i celebració. No obstant això, darrere dels llums brillants i els somriures forçats, existeix un imperatiu silenciós però omnipresent: l’expectativa de ser i sentir-se feliç durant aquestes festes. Aquesta pressió pot desencadenar una àmplia gamma d’emocions i sentiments ambivalents i contradictoris, generant efectes negatius en la salut mental d’algunes persones.

 

El context cultural i social que envolta Nadal sovint estableix un estàndard inassolible de felicitat i celebració constant. S’espera que tots participem de l’esperit nadalenc, però per a molts, aquesta època de l’any pot ser aclaparadora i desafiadora emocionalment. Alguns elements desestabilitzadors són:

 

La pressió per a la felicitat constant

La pressió per a sentir-se feliç durant les festes pot ser intensa, especialment per a aquells que enfronten dificultats personals o familiars. Aquesta expectativa d’alegria perpètua pot provocar sentiments de culpa, ansietat, estrès i fins i tot depressió en aquells que no compleixen amb aquest ideal imposat.

Comparació i aïllament

Les xarxes socials i els mitjans de comunicació sovint mostren imatges idíl·liques de Nadal, generant un entorn propici per a la comparació. Les persones tendeixen a comparar les seves vides amb les representacions perfectes que veuen en línia o en els mitjans, la qual cosa pot portar a sentiments d’inadequació i aïllament.

Càrrega emocional i expectatives no complertes

La temporada nadalenca sol estar carregada d’expectatives sobre com haurien de ser les reunions familiars, els intercanvis de regals i la qualitat del temps que passem amb els éssers estimats. Quan aquestes expectatives no es compleixen, ja sigui degut a conflictes familiars, dificultats financeres o pèrdues personals, es pot generar una sensació de decepció, tristesa i desil·lusió.

Com podem afrontar el desafiament

  • Valida els teus sentiments: Comprèn que està bé sentir-se de manera diferent durant el Nadal. No tots experimentem alegria o felicitat en aquesta època, i està bé sentir tristesa, melancolia o fins i tot estrès.
  • Maneig d’expectatives: Ajusta i revalua les teves expectatives sobre la temporada nadalenca. Moltes vegades, la pressió de complir amb expectatives poc realistes pot ser aclaparadora. És important ser realista sobre el que es pot donar, aconseguir i sentir durant aquestes dates.
  • Autocura i límits: Realitza pràctiques d’autocura durant la temporada nadalenca. És necessari establir límits saludables, dir “no” quan sigui necessari i dedicar temps per a activitats que et brindin calma i benestar.
  • Focus en les connexions significatives: Busca connexions autèntiques i significatives en lloc de centrar-se en “el que toca”. Això pot incloure passar temps amb persones que no són familiars biològics.
  • Flexibilitat en les tradicions: Sigues flexible amb les tradicions. Explora noves maneres de celebrar o fins i tot optar per no seguir tots els costums típics si et generen estrès o malestar.
  • Busca suport professional: Si el malestar persisteix o es torna aclaparador, recorda que al Gabinet Psicològic Mataró podem oferir-te suport professional. La teràpia pot proporcionar un espai segur per a explorar aquests sentiments i trobar estratègies més específiques per a afrontar-los

 

El nostre centre de psicologia i psiquiatria, situat en el centre de Mataró, realitzem teràpia presencial i online i et podem ajudar en aquest tema i molts altres. Si tens algun dubte, pots trucar-nos i estarem encantats d’atendre’t.

 

Pere Balaguer.

La majoria dels models de psicoteràpia s’han centrat a abordar les problemàtiques i trastorns que la persona ha patit des de la seva infància fins al moment present. No obstant això, cada vegada s’està tenint molt més en compte el paper fonamental que juguen les memòries prenatals a la nostra salut mental, emocional, física.

 

Molts dels traumes que ens aguaiten tenen el seu origen a les memòries prenatals (vida intrauterina) i naixement que, encara que latents, influeixen en el nostre moment i estat actual. Rescatant del subconscient la informació necessària podem alliberar, transformar i sanar aquests traumes, creences, patrons, emocions… Per això resulta crucial abordar amb especial interès aquesta temàtica.

 

Les memòries prenatals són totes aquelles memòries que han estat impregnades a les cèl·lules a través dels impactes emocionals, sensacions, experiències que l’embrió/fetus ha rebut a través de diversos canals i ha emmagatzemat, processat mitjançant programes inconscients. Quan es viuen impactes emocionals, d’intensitat considerable, durant l’embaràs les cèl·lules i les seves funcions queden afectades donant com a resultat que aquests traumes puguin romandre després del naixement i cronificar-se a la vida adulta.

 

Indagar sobre l’inici de la teva vida i treballar en això et pot ajudar a respondre interrogants que han estat molt de temps presents, a donar sentit a experiències viscudes, a conèixer-te millor, a adquirir les eines per a construir el teu futur comprenent el teu passat.

 

Estudis científics refereixen que aquest estudi de l’inici de vida englobaria els 6 mesos abans de la concepció a més del període gestacional pròpiament dit; ja que seria totalment decisiu, crucial i determinant per al nostre futur. El paper fonamental que exerceix la vida afectiva intrauterina, la importància de les reaccions dels progenitors, la influència dels incidents, de les emocions maternes, del seu estat anímic, de la gestió duta a terme, etc. Tot això quedarà reflectit a la nostra vida actual. La influència d’aquests primers mesos és tan gran que determina la manera d’enfrontar-nos als reptes, de relacionar-nos en l’àmbit intrapersonal i interpersonal, el nivell de gestió emocional, l’existència de patrons mentals, creences i esquemes mentals.

 

Important formular les següents preguntes i poder indagar en la seva resposta: Va ser un embaràs buscat/planificat? Va ser un embaràs desitjat? Et van tenir per a “salvar” la seva relació de parella? Com es van sentir els teus pares quan es van assabentar de la notícia? Desitjaven nen o nena? Va haver-hi alguna pèrdua gestacional prèvia? Com era l’estat emocional dels teus pares abans de l’embaràs? I durant l’embaràs? I l’estat de salut física? Parlaven amb tu durant l’embaràs? Va succeir alguna situació traumàtica durant la gestació?

 

L’embrió/fetus sent i percep els sentiments materns i les experiències queden gravades a foc a la memòria primitiva que residiran en el pla subconscient i condicionaran la resta d’experiències. A través de la teràpia de la vida intrauterina aquestes memòries es poden desactivar, reprogramar, alliberar, sanar.

 

Si estàs interessat/ada en aquesta teràpia i creus que et pot ajudar en el teu procés actual acudeix al nostre gabinet de psicologia i psiquiatria, situat en ple centre de Mataró, on comptem amb professionals altament qualificats en la temàtica. Estarem encantats d’atendre’t.

 

Norma Gallart Sánchez.

Una regressió la podem definir com el procés de reviure un moment esdevingut en el nostre passat. Cal esmentar que reviure i recordar són dos conceptes diferents. Quan recordem utilitzem la part de l’intel·lecte, la part racional, el nostre lòbul frontal. En canvi, reviure significa sentir en el moment present les emocions, sentiments, sensacions, percepcions, reaccions,… Tot això acompanyat dels pensaments, creences, idees que experimentem en el passat.

 

L’abordatge terapèutic és holístic, és a dir, es té en compte l’àrea mental, emocional, física i espiritual per a poder connectar amb l’experiència i alliberar-la, processar-la, desactivar-la, transformar-la.

 

Els pioners a portar al nostre país la Teràpia Regressiva han estat, principalment, el Dr. Brian Weiss i el Dr. José Luis Cabouli. Tots dos tenen moltíssima experiència en aquest camp i han escrit gran quantitat de llibres en els quals es pot comprovar el gran benefici que pot aportar aquesta teràpia.

 

Les sessions de Teràpia Regressiva han de ser dirigides per experts altament qualificats en la matèria per a ajudar el pacient a assolir els objectius terapèutics durant el procés. El terapeuta utilitza diverses tècniques, eines i estratègies, que poden ser hipnòtiques o no hipnòtiques, per a aconseguir que la persona connecti amb aquests records que resideixen al subconscient i poder reviure’ls. Fent ús d’un simbolisme seria com baixar al soterrani dels nostres records per a rescatar-los. El pacient està conscient en tot moment i decideix com processar l’experiència; ja que l’objectiu d’aquesta teràpia és fer conscient l’inconscient per a transformar. Així doncs, el pacient exerceix un rol actiu en cadascuna de les sessions.

 

La Teràpia Regressiva resulta molt útil per a poder alliberar la sobrecàrrega emocional i física, fer conscient l’inconscient, comprendre com aquest record, experiència, vivència continua afectant en el moment present, desactivar, processar, sanar, transformar l’impacte d’aquestes experiències a l’aquí i ara. Podem parlar de diferents tipus de regressions depenent del moment que es reviu: disseny de vida, vida intrauterina i naixement, infància, adolescència i vida adulta, vides passades, mort i espai entre vides, progressions cap al futur. Aquesta teràpia, no sols la podem utilitzar per a solucionar un símptoma o conflicte sinó també com a camí d’autoconeixement i transformació personal (la qual cosa ens pot enriquir i beneficiar moltíssim en el nostre desenvolupament vital).

 

Al nostre Centre de psicologia i psiquiatria, situat en ple cor de Mataró, comptem amb un equip de professionals altament qualificats en aquesta teràpia i en moltes altres. Si creus que podem ajudar-te estarem encantats d’atendre’t.

 

Norma Gallart Sánchez.

Les cartes projectives també es coneixen com a cartes associatives, terapèutiques o metafòriques. Són una eina molt útil per a treballar i abordar els processos més subconscients de la persona.  Aquestes s’utilitzen, normalment, a la fase d’intervenció i tractament encara que també poden resultar útils a la fase d’avaluació. És un complement important al llarg del procés terapèutic perquè facilita l’accés al conscient del material subconscient, la connexió, expressió i alliberament d’emocions bloquejades, així com la transformació d’aquestes, la presa de decisions, estratègies d’afrontament, el processament de la informació, etc.

 

Existeixen diversos tipus de cartes projectives depenent del que es desitgi treballar: aspectes de la personalitat, abordatge de traumes, dols, aspectes relacionats amb l’àmbit de la parella, àmbit familiar, relacional, etc.

 

Resulta de vital importància que el terapeuta estigui degudament format i especialitzat en el maneig d’aquestes tècniques perquè l’art resideix a tenir uns objectius clars i específics abans de treballar amb les cartes. Les preguntes que es formulen i el com es dirigeix la sessió són fonamentals per a obtenir els resultats terapèutics. Cal destacar que en aquest procés s’activen els hemisferis cerebrals perquè quan el pacient tria la carta aquesta selecció s’efectua des de l’hemisferi dret i quan la interpreta actua l’hemisferi esquerre.

 

Al present article em centraré a explicar en què consisteixen i de què tracten les cartes associatives Tandoo, Inner Active, Shame i les cartes MAR; ja que cadascuna d’elles són específiques i aborden aspectes diferents que requereixen explicacions idiosincràtiques. Hi ha models que contenen només una pila de cartes i altres que en contenen dues, com en el cas de les cartes Tandoo. Les cartes contenen imatges que han estat dissenyades per artistes i professionals de la psicologia.

 

  • Cartes Tandoo: consten de dues baralles; una d’elles conté 99 imatges que simbolitzen diferents estats, situacions que es poden donar a l’àmbit de la parella tant positives com negatives (com ara enamorament, seducció, plaer, desig, conquesta, descobriment, respecte, projecte de vida, companyia, compromís, família, problemes, conflictes, desacords, gelosia, traumes, abandó, ruptura, violència, problemes d’ira, traïció, etc.) i l’altra està formada per 44 imatges de senyals que representen un possible pla d’acció relacionat amb la situació a treballar. En ser cartes projectives no hi ha una única manera d’interpretar les cartes sinó tantes com la persona expressi, ja que es treballa amb la part metafòrica.

 

  • Cartes Inner Active: la baralla està formada per 75 cartes. A través d’elles es treballen els estats emocionals profunds i el que denominem “Les Parts del Self” que es refereix a les diferents parts que habiten a la nostra personalitat. El treball terapèutic consisteix a detectar aquestes parts, quin protagonisme té cada part a la vida de la persona, com influeix a la seva vida, què representa, etc. i la finalitat és integrar cadascuna d’elles com si estiguéssim encaixant cada peça d’un trencaclosques. Existeixen diverses “Parts del Self” però les més comunes són: la part controladora, la part impulsiva, la part ferida, la part rebutjada i la part d’afrontament i acceptació. El treball realitzat és molt profund i s’obtenen resultats molt potents a través de diverses sessions utilitzant aquesta eina terapèutica. El terapeuta ajuda al pacient en aquest camí d’autodescobriment dirigint-lo a través de les preguntes adequades, però és el mateix pacient qui exerceix el rol actiu en aquest procés.

 

  • Cartes Shame: estan compostes per 49 cartes i s’utilitzen per a treballar, principalment, els sentiments de culpa i vergonya des de la memòria implícita. La persona accedeix no sols a la part emocional sinó també experimenta les sensacions físiques i fisiològiques que li desencadena la culpa i la vergonya connectant amb els processos cognitius generats.

 

  • Cartes MAR: estan formades per una baralla per 72 cartes les quals estan indicades per a abordar els diversos processos del dol que una persona pot transitar al llarg de la seva vida com ara: ruptures de relacions, pèrdues materials, desastres naturals, defuncions, crisis vitals, suïcidis, pèrdues gestacionals/perinatals/neonatals, etc. així com l’afrontament de cada fase del dol. Aquestes cartes es basen en el procés MAR (Moviment cap al Record Agraït) de Carlos Odriozola i Teresa Garcés amb enfocament holístic, integrador i humanista podent-se utilitzar tant amb adults com amb nens i adolescents.

 

Al nostre centre de psicologia i psiquiatria, situat a Mataró, disposem d’un equip de professionals especialitzats en aquestes tècniques i moltes més que estaran encantats d’atendre’t si així ho desitges. Realitzem teràpies presencials i en línia perquè puguis triar la modalitat que més s’ajusti a les teves necessitats.

 

– Norma Gallart Sánchez.