El Trastorn d’Ansietat Generalitzada: característiques i conceptualització

L’ansietat és una reacció adaptativa de l’organisme davant la percepció d’un perill real o imaginari. Aquesta desencadena una sèrie de símptomes com poden ser: nerviosisme, inquietud, sudoració, tremolor… els quals ens permeten, o bé fer front a la situació d’una manera eficaç, o escapar-ne. Com a tal, suposa una entitat àmplia i dinàmica, la qual inclou un component clarament físic o emocional (les reaccions esmentades), un cognitiu (la cadena de pensaments i interpretacions que realitzem sobre el succés), i un altre conductual (els comportaments duts a terme per afrontar o escapar de la situació). I són moltes les categories diagnòstiques que s’emmarquen dins d’ella, sent l’aquí presentada una de les més prevalents.

 

El Trastorn d’Ansietat Generalitzada o TAG es defineix com aquella alteració en la qual hi ha una preocupació o anticipació aprensiva excessives, que es produeix de manera contínua, en relació a diferents successos o activitats relacionades amb qualsevol àmbit vital (familiar, laboral, acadèmic…) . A més, a la persona li és difícil controlar aquesta preocupació, ocasionant-li un malestar significatiu. Al costat d’això, apareixen una sèrie de símptomes que són característics d’aquesta problemàtica: inquietud o sensació d’estar atrapat o amb els nervis de punta, facilitat per fatigar-se, dificultat per concentrar-se o quedar-se amb la ment en blanc, irritabilitat, tensió muscular i problemes de son. És important tenir en compte que no cal que apareguin tots els símptomes esmentats per a realitzar el diagnòstic, però si en una proporció significativa.

 

S’han plantejat diferents hipòtesis com a causes de la seva aparició, com són la intolerància a la incertesa, o la sensibilitat a l’ansietat. Malgrat això, es considera que en la seva etiologia interfereixen múltiples factors, tant interns (variables de personalitat, tendència a la preocupació… entre d’altres), com externs (conflictes relacionals, pèrdues emocionals o laborals… entre d’altres), que poden actuar tant com predisponents, com precipitants de la patologia. Tot i això, val la pena tenir present que l’ansietat és una cosa dimensional, de grau. És a dir, que tots la patim en molts moments de la nostra vida, i només si apareix reiteradament o d’una manera massa accentuada, limitant el nostre dia a dia, requereix una consideració i atenció especial.

Són diferents les propostes que s’han realitzat per a combatre aquesta problemàtica, sent la Teràpia Cognitiu-Conductual una de les més eficaces. En el nostre centre de psicologia i psiquiatria, situat a Mataró, estem formats en aquesta i altres intervencions que poden ajudar-te. Si ens vols conèixer, truca’ns, et proporcionarem tota la informació que necessitis.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *