QUÈ ÉS LA SÍNDROME POST VACANCES?

Aquesta síndrome es pot produir quan s’han acabat les vacances i hem de tornar a la feina o fins i tot, pot començar a afectar els darrers dies de les vacances, quan la persona comença a ser conscient que les vacances que han estat tan anhelades durant tot l’any estan arribant a la seva fi.

Aquesta síndrome està caracteritzada per una sensació de tristesa, apatia, fatiga o sensació de falta d’energia i fins i tot irritabilitat i sentiments d’angoixa.

Aquesta síndrome no és una malaltia mental, sinó que es tracta més aviat d’un procés adaptatiu que pot ser més o menys costós per a la persona que ho pateix.

Per norma general no acostuma a durar més de dues setmanes, i són realment molt poques les persones que demanen ajuda professional per aquesta qüestió. Si els símptomes aguts duren més d’un mes cal consultar amb un psicòleg ja que podríem estar davant d’un trastorn d’ansietat generalitzada o desembocar en un estrès crònic. 

QUI ÉS MÉS VULNERABLE A PATIR LA SÍNDROME POST VACANCES?

Hi ha diverses característiques que fan que una persona tingui major probabilitat de desenvolupar aquesta síndrome i són els següents:

– Persones amb una baixa tolerància a la frustració, és a dir, persones que davant de situacions que no són les desitjades o no són com voldrien reaccionen amb sentiments d’impotència i es “desajusten” emocionalment”.

– Persones que tenen un entorn de feina molt negatiu.

– Persones a qui no els agrada la feina que desenvolupen, bé per l’excés de feina o la falta d’aquesta, perquè són feines repetitives o qualsevol altre motiu que generi desgrat a la feina.

– Persones que tenen mala relació amb el seu cap immediat i es senten poc valorats i reconeguts a la feina.

– Aquells que gaudeixen de vacances molt llargues.

– Persones vulnerables a l’estrès i/o als canvis.

ALGUNS CONSELLS PER COMBATRE LA SÍNDROME POST VACANCES

El millor, com sempre, és la prevenció. A continuació us donem algunes eines per afrontar de la millor manera possible el retorn a la feina després de les vacances:

– És molt important no tornar de les vacances el dia anterior al retorn a la feina, si no, no tindrem prou temps per preparar-nos física i psicològicament per al retorn a la feina.

– Cal dedicar els dies previs al retorn de les vacances per fer una adaptació gradual, fent especial èmfasi en els horaris. Fer una adaptació gradual de l’hora d’anar a dormir i de llevar-nos ens facilitarà enormemement que el retorn sigui més fàcil.

– L’ideal seria poder incorporar-nos a la feina a mitja setmana (entre dimecres i divendres), de manera que en pocs dies vinguin de nou els dos dies de descans del cap de setmana per afavorir aquest retorn gradual.

– No trencar completament amb el que fèiem a les vacances i que ens feia sentir tant bé. Que tornem a la feina, no significa que no puguem anar a la platja a les 8 del vespre a fer un bany i tornar ben fresquets a casa per preparar el sopar i preparar-nos per l’endemà.

– Graduar la intensitat de les tasques a desenvolupar a la feina. Si és possible, dedicar-nos en primer lloc a les tasques més agradables.

– Pot ajudar planificar alguna petita escapada el primer cap de setmana després de tornar a la feina.

– L’actitud és la clau: ser agraït de tenir feina i focalitzar-nos en els aspectes positius del lloc de feina és clau. Cal tenir en compte que els pensaments negatius sobre la feina són els responsables de les emocions negatives com el desànim i el mal humor, per tant, cal generar pensaments positius sobre la feina com per exemple “no tothom és tan afortunat de tenir feina com jo” “em retrobaré amb els companys i fent el cafè podrem compartir les experiències de les vacances” “si les vacances duressin per sempre, no es gaudirien tant” “és important que torni a la feina, les tasques que desenvolupo són importants”.

EL MÉS IMPORTANT ÉS RECORDAR QUE LES VACANCES NO EXISTIRIEN SENSE LA FEINA, AIXÍ QUE A LA FEINA SE L’HA DE VALORAR TANT COM A LES VACANCES.