Depressió encoberta: característiques, símptomes i tractament

Estem molt acostumats a fer servir el terme depressió o estar deprimit, potser massa. Ho fem normalment referint-nos a un estat de tristesa, cansament o apatia, que sol ser relativament breu, situacional (és a dir, associat a alguna cosa concreta), i d’intensitat lleu o moderada. I la depressió va molt més enllà, conformant una patologia que pateixen aproximadament 280 milions de persones a escala mundial, i 2,1 milions a Espanya segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

 

La depressió suposa un trastorn mental en què apareixen una sèrie de conseqüències que limiten i interfereixen significativament en les diferents àrees vitals de la persona que la pateix. Constitueix una problemàtica en què apareix un estat d’ànim baix i pèrdua d’interès o plaer a la majoria d’activitats. Així mateix, apareix una disminució o augment de la gana, alteracions en el son (insomni o hipersòmnia), fatiga o pèrdua d’energia la major part del temps. També sentiments d’inutilitat, culpa i desesperança, dificultats de concentració i presa de decisions, i la possibilitat que apareguin pensaments de mort.

 

En la depressió encoberta o emmascarada, aquests símptomes poden ser gairebé imperceptibles, o aparèixer d’altres formes (agressivitat, irritabilitat, problemes de conducta, deteriorament cognitiu…). Això pot ser degut a diferents motius. La persona pot voler amagar o reprimir el seu malestar per por al judici o la reacció dels altres, o per les creences associades a la depressió (p.ex., rebuig a la tristesa per semblar feble o no vàlid). La problemàtica pot actuar de manera més inconscient, on la persona pot tenir dificultats per connectar amb el seu món interior i la seva realitat emocional. En ambdós casos, la persona es mostrarà i utilitzarà principalment els mecanismes següents:

 

  • Màscara de la felicitat: La persona s’esforçarà per oferir una imatge positiva, feliç, molt diferent i contrària a allò que està experimentant internament.

 

  • Automaneig: Tendirà a voler gestionar ella mateixa els seus sentiments i preocupacions, donant la imatge de no necessitar ajuda.

 

  • No comunicació/exteriorització: En la mateixa línia, un dels principals mecanismes és no comunicar, ni per exterioritzar com se sent, ni molt menys per sol·licitar ajuda.

 

  • Aïllament i desvinculació d’activitats: És comú aïllar-se progressivament i deixar de realitzar plans i activitats gratificants. La persona es tanca al seu món per no treure a la llum el seu veritable estat.

 

  • Mantenir-se a la rutina: Deixar passar també és habitual. Congruent amb la minimització i l’ocultació, la persona difícilment es plantejarà un canvi, pel nivell d’esforç que suposa i per no voler allunyar-se de la “comoditat”.

 

  • Consum de substàncies: Utilitzen estratègies o mètodes per manejar i continuar ignorant-ne la problemàtica real. En aquest sentit, el consum de substàncies com l’alcohol o el cànnabis poden ser percebuts com a útils per la persona per evadir-se.

 

  • Alteracions en l’alimentació i el son: Són molt comunes tant la desregulació alimentària com en el son, i poden aparèixer a l’inici, o després d’un temps reprimint i ocultant la problemàtica.

 

Hem d’estar atents als diferents signes d’alarma que ens reflecteixi la persona, i acompanyar-la i validar com s’estigui sentint. S’ha de procurar fomentar que busqui ajuda professional, la qual cosa repercutirà directament a millorar-ne la salut i la qualitat de vida.

 

Si et sents identificat amb allò exposat aquí, o coneixes algú que presenta algun d’aquests símptomes, no ho dubtis i contacta amb nosaltres. Comptem amb un equip de psicòlegs i psiquiatres,  que us proporcionarà tota la informació i ajuda que necessiteu.