L’OBJECTIU és connectar amb la malalta (o malalt) per contribuir al fet que reaccioni, prengui un paper actiu en el tractament i es curi.
ÉS UN PROCÉS LLARG de curació. Cal estar preparats per a això. Pot durar tres, quatre, sis, vuit o més anys. Alguna malalta ha reaccionat i ha començat a menjar normalment després de dotze anys de deixar de fer-ho. Això no és més que el principi de la curació. A més cal corregir les seqüeles psíquiques.
LA DIRECCIÓ DEL PROCÉS ha de confiar-se al psicòleg o al psiquiatre que assumeixi el cas. Els pares han d’actuar com a col·laboradors del terapeuta, però no intentar assumir el paper d’aquest.
NO CAL CULPABILIZAR A la MALALTA, NI CULPABILIZARSE, encara que ara caigui en el compte dels errors comesos. Ara es cometran uns altres, però no cal preocupar-se quan ja hagi ocorregut -no condueix a res bé-, sinó ocupar-se a encertar en els passos següents.
SI S’EMMALALTEIX D’ANSIETAT a causa del problema de la filla, com és freqüent que li ocorri especialment a la mare, cal posar-se en tractament i intentar, encara més, controlar-se per poder ser una ajuda per a la filla malalta. I cal cuidar de NO DESANTENDER Als ALTRES FILLS; que no vegin favoritismes, ni oblits, sinó cura en què la seva germana malalta sigui normal com ells. Així se’ls evitaran traumes psíquics a ells i que la malalta vegi premiada la seva malaltia i la mantingui.
PACIÈNCIA, SENSIBILITAT, INTEL·LIGÈNCIA, FERMESA, dins de l’amor, que se suposa, però que cal exterioritzar en afectivitat, és el que es requereix per captar els missatges indirectes. El que la malalta no expressa amb paraules, perquè així no vol, ni sap, ni pot expressar-ho. No cal desaprofitar aquests missatges sense paraules. Aquest deixar-se veure, aquesta presència, diuen molt de la seva petició d’ajuda, que se li digui una altra vegada el que rebutjava de paraula.
QUE SIGUI SEMPRE VERITAT el que se’ls digui. Això és fonamental. I el que se’ls promet s’ha de complir sempre. No cal prometre gens que no s’hagi d’o no es pugui complir. Només faltaria augmentar la seva desconfiança, la seva inseguretat i el seu falsejament de la realitat.
MAI CAL DIR-LOS QUE ÉS NECESSARI QUE ENGREIXIN per guarir-se, sinó que han de recuperar part del molt que han perdut, la part que els porta a la normalitat. Cal dir-li-ho així, perquè és veritat i perquè els relaxa alguna cosa de l’aclaparament de l’ansietat i de l’enorme por obsessiva que els dóna engreixar.
EN CADA RECUPERACIÓ parcial de pes, cal tornar a reforçar-les perquè la suportin i no s’enfonsin per aquesta por a engreixar, sinó que l’assumeixin i fins i tot l’acullin com un èxit personal i una base per esforçar-se a pujar un altre esglaó.
AMB RAONS I AFECTES cal anar aconseguint que corregeixin tots els seus pensaments erronis. De vegades, per desmuntar una sola idea extraviada, caldrà estar parlant amb la filla durant hores. I després, tornar a començar.
MAI TIRAR LA TOVALLOLA. Intentar-ho sempre de nou. No cal deixar-se superar per l’aclaparament de la malaltia de la filla, ni per la sensació d’incapacitat per afrontar la situació. Serà, si no, la malalta la que prengui les regnes del seu problema i ara del nostre. I s’hauran invertit els papers. No cal arribar a això: el pare ha de fer de pare. I la mare, de mare.
ELS PARES tenen un paper importantíssim. Quan sigui possible, han de dirigir a casa el procés d’alliberament i autoafirmación de la seva filla. El que mana el metge en la consulta, cal aplicar-ho les vint-i-quatre hores del dia de tots els dies fins a la següent visita.
AQUESTES MALALTES HAN DE RECUPERAR PES PERQUÈ ELS COMENCI A FER EFECTE LA PSICOTERAPIA, com diuen amb insistència els psiquiatres i psicòlegs que saben; i això requereix, des del primer mes, la serena fermesa dels pares perquè mengin. Fa falta un amor profund i una intel·ligència lúcida per emprar aquesta necessària serena fermesa tan llunyana de la impaciència com del sentimentalisme sobreprotector, que tant dany poden fer-los. No se’ls ha de privar de l’autoritat paterna, ni escatimar raons.
SERIA SOBREPROTEGIR-LES, permetre’ls no menjar el que el metge els mana o deixar de manar-li-ho a casa, quan arriba l’hora del menjar. La conflictivitat va cedint a mesura que van menjant. Si el primer dia que li mana menjar, cedeix el pare davant la reacció irracional de la malalta, triomfa la malaltia i és derrotada la malalta. Si es manté ferm el pare a manar-li que coma, la malalta menja alguna cosa i en el següent menjar es resisteix menys, i cada vegada es resisteix una mica menys i menja una mica millor, cada vegada amb menys conflictivitat, perquè la realimentación les comença a guarir. No cal ser perfeccionista i renunciar al fet que mengin, si és disgustades al principi.
EL LÍMIT està en què no cal ficar-li el menjar en la boca a la malalta: cal aconseguir que sigui ella la que mengi i això quan encara no pot ni vol. I el que no està exclòs, sinó requerit, és manar-li-ho. Si no dóna resultat, pugues i ha d’ocórrer que el metge ordeni l’hospitalització i llavors els col·loquen la sonda i així les alimenten encara que no vulguin.
NO SÓN RESPONSABLES DE LES SEVES MENTIDES. Cal dir-los que no són actes immorals, perquè elles estan malaltes. El mateix que no són responsables de les seves males maneres (molt freqüents amb la seva mare), ni de les seves idees i intents de suïcidi. Sent veritat, cal dir-li-ho per sostenir la seva autoestima i que no s’enfonsin en complexos de culpabilitat o, per contra, en la permissivitat d’una conducta descontrolada.
EL COMPORTAMENT AUTÒNOM I RESPONSABLE DELS FILLS és el que és necessari fomentar, especialment, si estan afectats per aquests trastorns. Recordant que la fi de tota educació és que tota persona es comporti ben i ho faci autònomament, perquè vulgues lliurement el ben.
CONREAR LA SEVA AUTOESTIMA fins que la remuntin és essencial per a la seva curació.
HAN DE SEGUIR COMPLINT LES SEVES TASQUES QUOTIDIANES; no se’ls ha de privar d’elles; però sí combatre la desviació que puguin tenir, sigui cap al perfeccionisme, o, en sentit contrari, cap a la deixadesa.
TAMPOC CAL PRIVILEGIAR-LES en el tracte respecte als seus germans, o al que reben les seves amigues dels seus pares. Gens de sobreprotección; si la hi ha hagut ja és hora de rectificar aquest factor de risc i ara de manteniment.
CAL PROCURAR QUE NO S’AÏLLIN, que no desconnectin i trenquin amb les seves amistats. Són una ajuda molt poderosa. Perquè l’aïllament al que tendeixen per la depressió i per tot la resta és un nou factor agreujant i de manteniment del seu trastorn.
I CAL ACONSEGUIR QUE DEIXIN DE GIRAR SOBRE SI MATEIXES, autodestruint-se cada vegada més, sofrint, fent sofrir i sofrint per això. Que no redueixin ja més la bellesa al cos i el cos a la primesa. Que pensin que ser bella és abans de res ser una bellíssima persona. Que s’oblidin de si mateixes i siguin felices. Cal dir-los tot això i que mengin amb normalitat. Dir-li-ho en totes les formes i amb totes les raons possibles.
EL QUE DONI RESULTAT A cada moment PERQUÈ REACCIONIN per si mateixes. Suplicar-li-ho, pregar-li-ho, ordenar-li-ho o pactar amb elles. Apel·lar al personal i al familiar i social; a l’humà i al diví.
CAL PREPARAR-SE PER CONVIURE AMB LA MALALTIA, si no milloren, si no es guareixen i es fan cròniques, al màxim que es pot aspirar és al fet que no empitjorin més, a cures pal·liatives dins de la malaltia, acceptant tot el que la malaltia porta amb si, i acceptant la seva cronificación. Les recriminacions empitjoren la situació; i en canvi l’afecte i la comprensió, el portar-se bé, la milloren. I al final fins a poden entrar en vies de curació, de vegades inesperadament. Sempre hi ha lloc per a l’esperança i CAL PROCURAR QUE NO ES CRONIFIQUEN PER NO LLUITAR.
PAUTES MÉS CONCRETES
1. La família ha d’evitar temes de conversa relacionats amb el menjar, l’aspecte físic de la pacient o la salut de la mateixa. Són temes que es tracten en la teràpia que ha iniciat la pacient.
2. Els pares són les persones que decideixen els menús diaris, han d’abstenir-se de preguntar al pacient la seva opinió sobre aquest tema.
Ignorar els comentaris o protestes de la pacient, respecte a quantitats o continguts abans, durant i després dels menjars.
3. Intentar en la mesura del possible que la pacient no entri en la cuina mentre s’està preparant el menjar.
4. Procurar variar els menús, perquè la pacient estigui millor nodrida i evitar que pugui acollir-se a determinats aliments que pugui arribar a ritualizar.
5. Servir les quantitats a la pacient (sempre quantitats NORMALS), el mateix que als altres, perquè no tingui la sensació de que la volem engreixar, ja que de fet, no és l’objectiu
l’objectiu és que s’alimenti de la forma normal, perquè el seu pes també sigui normal. Això l’hi hem de recordar una vegada i una altra!
6. Si existeixen diferències d’opinió entre els membres de la família (respecte al trastorn), discutir-los fora de la presència del pacient, o posposar-ho per plantejar-los en el grup terapèutic de famílies o davant el seu terapeuta.
7. Animar a la pacient a emplenar diàriament el registre alimentari.
8. Si teniu algun dubte, no dubteu a posar-vos en contacte amb el nostre servei 93 790 85 96 (CRISTINA MARTÍNEZ).